Ukrainan tilanne: kysymyksiä ja vastauksia
Ukrainan sodan aiheuttama kriisitilanne ja siitä kertovat uutiset ja viestit voivat aiheuttaa ahdistusta ja epätietoisuutta kaiken ikäisille. Kokosimme vastauksia useimpiin tilannetta koskeviin kysymyksiin. Tietoja päivitetään tarpeen mukaan. Tämän sivun lopusta löydät myös linkkejä tiedotteisiimme.
Miten kunta on varautunut auttamaan tänne tulevia sotaa pakenevia henkilöitä?
Kunta pyrkii toimimaan apuna Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen, Maahanmuuttoviraston sekä paikallisten toimijoiden välillä. Maahantulijoille varaudutaan järjestämään tarvittavia palveluja. Kunta on mm. järjestänyt valmistavan koulun luokkia sekä varhaiskasvatuspaikkoja sotaa paenneille lapsille. Lisäksi kunnan maahanmuuttopalvelut on tarjonnut neuvontaa pakolaisille sekä heidän kotimajoittajilleen ja auttajilleen.
Mistä saan tietoa kunnan palveluista Ukrainasta paenneille?
Mikäli sinulla on maahantuloon, auttamiseen tai muita kriisiin liittyviä kysymyksiä, joihin et tältä sivulta löydä vastausta, voit olla yhteydessä:
Vihdin kunta, maahanmuuttopalvelut
- maahanmuuttokoordinaattori Henri Hallanoro – henri.hallanoro (at) vihti.fi, puh. 044 042 1730
- kotoutumisohjaaja Manar Hassan – manar.hassan (at) vihti.fi, puh. 044 467 5291
Saako Vihdissä palveluita ukrainan kielellä?
Viranomaisasioinnissa voidaan käyttää apuna ukrainan kielen tulkkia.
Mistä saan ajankohtaista tietoa pakolaisasioihin liittyen?
Suomen Maahanmuuttovirasto Migrin verkkosivuilta saa ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka on hyvä toimia vieraaseen maahan tullessa. Tietoja on tarjolla sekä suomeksi että englanniksi. Sivuilla myös neuvoja Ukrainan tilanteeseen liittyen muun muassa turvapaikanhausta, oleskeluluvasta, avustuksista, lahjoituksista ja auttamisesta.
Maahanmuuttovirasto Migri: Usein kysyttyä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan
Mitä tarkoittaa tilapäinen suojelu?
Ukrainasta paenneiden auttamiseksi EU:ssa on otettu käyttöön tilapäisen suojelun direktiivi. Sen mukaan Ukrainasta tulleet pakolaiset saavat vuoden tai korkeintaan kolmen vuoden tilapäisen, työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan kaikkialla EU:ssa. Tilapäinen suojelu avaa oikeuden lapsille koulunkäyntiin ja kiireelliseen ja välttämättömään terveydenhuoltoon.
Valtioneuvoston tiedote 7.3.2022: Valtioneuvosto päätti Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelun kohderyhmästä
Migrin tiedote 7.3.2022: Suomi myöntää Ukrainasta paenneille tilapäistä suojelua – käytössä ensimmäistä kertaa
Migrin tiedote 9.3.2022: Kuka voi saada tilapäistä suojelua?
Miten toimin, kun olen saapunut Ukrainasta Vihtiin ja järjestän majoituksen itse?
Kun rekisteröidyt poliisiviranomaiselle turvapaikanhakijaksi, tällä hetkellä sinut ohjataan ilmoittautumaan Espoon Nihtisillan vastaanottokeskukseen. Saat väliaikaisen henkilökortin ja vastaanottokeskuksen kautta sinulle kuuluvat vastaanottopalvelut, kuten kiireellisen ja välttämättömän terveydenhuollon sekä mahdollisen vastaanottorahan, jos olet siihen oikeutettu. Yksityismajoituksen mahdolliset kustannukset on korvattava itse.
- Lohjan poliisi, Postikatu 3 B, 08100 LOHJA, ma-pe 9-16:15
- Espoon poliisi, Nihtisillankuja 4, 02630 ESPOO, ma-pe 8-16:15
Maahanmuuttoviraston ohjeita: Toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen
Miten järjestetään kuntaan tulevien ukrainalaisten majoittaminen?
Turvapaikanhakijoiden majoittamisesta vastaa Suomen maahanmuuttovirasto Migri. Kun saapuja on jättänyt hakemuksen poliisille, hänet ohjataan vastaanotto- tai hätämajoituskeskukseen tai hän siirtyy sopimaansa yksityismajoitukseen.
Osa Ukrainasta tulevista majoittuu sukulaisten ja ystävien luona ilman minkään virallisen tahon apua. Biometrisen passin kanssa matkustavilla on vapaa oikeus oleskella Suomessa enintään 3 kuukautta ilman viisumia.
Kotimajoittaja tai sitä harkitseva voi saada ohjeita ja tukea Kotimajoitusverkoston verkkosivuilta osoitteesta www.kotimajoitusverkosto.fi. Myös yksityismajoitustoimintaa koskevat Migrin ohjeet.
Millaisia sosiaali- ja terveyspalveluita ukrainalaisten on mahdollista saada?
Oikeutta kunnan palveluihin määrittää henkilön oleskelustatus. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on kuitenkin oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Ukrainan sotaa paenneille turvapaikkaa Suomesta hakeneille myönnetään lähtökohtaisesti tilapäisen suojelun oleskelulupa, jolloin sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään pääsääntöisesti vastaanottokeskuksen kautta.
Vuoden Suomessa oleskellut Ukrainan pakolainen on oikeutettu hakemaan kotikuntastatusta Digi- ja väestötietovirastosta ja kotikuntamerkinnän saatuaan hän on kokonaisvaltaisesti kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden piirissä, eikä enää vastaanottopalveluiden piirissä. Tällöin pakolainen on oikeutettu Vihdin kuntalaisena peruspalveluihin kunnalta ja hyvinvointialueelta, joten hän saa sosiaali- ja terveyspalvelunsa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta.
Kela: Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista Kelan etuuksiin
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos: Ukrainasta paenneiden terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen
Valtioneuvoston tiedote 7.3.2022: Valtioneuvosto päätti Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelun kohderyhmästä
Mitä teen, jos tuon ukrainalaisia Suomeen?
Ohjaa heitä ilmoittautumaan rajaviranomaisille tai poliisille, jos saapuja hakee Suomesta turvapaikkaa. Varmista, että heillä on pääsy sovittuun majoitukseen.
Maahanmuuttovirasto Migri pyytää, että heille ilmoitetaan vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista.
Maahanmuuttoviraston tiedote 3.3.2022: Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon
Maahanmuuttoviraston ohjeita: Toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen
Mistä saan tietoa kotikuntastatuksen hakemisesta, sen myöntämisen edellytyksistä sekä sen vaikutuksista elämään Suomessa?
Viranomaiset ovat koonneet tietoa kotikunnan hakemisesta ja siitä, miten kotikunnan saaminen vaikuttaa ukrainalaisten elämään Suomessa. Esitteeseen ja muihin ajankohtaisiin kotikunta-asioihin voi tutustua tarkemmin Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla. Esite on ladattavissa suomeksi, ruotsiksi ja ukrainaksi:
Kotikuntastatusta haetaan Digi- ja väestötietovirastosta ja myös heidän sivuiltaan löytyy monipuolista ohjeistusta sekä oleskelulupa-asioihin että kotikunnan hakemiseen liittyen.
Digi- ja väestötietovirasto: Ohjeita Ukrainasta saapuville
Minkälaisiin palveluihin kotikunnan saanut ukrainalainen on oikeutettu?
Kotikunnan saanut ukrainalainen siirtyy vastaanottojärjestelmän piiristä täysipainoisesti kunnan ja hyvinvointialueiden palveluiden piiriin. Ennen kotikuntastatuksen saamista Maahanmuuttovirasto vastaa tilapäistä suojelua saavien vastaanotosta sekä palvelujen järjestämisestä ja kustannuksista, mutta kotikunnan myötä tehtävän järjestämisvastuu siirtyy kunnalle. Ensisijaisesti ohjausta ja neuvontaa antaa Vihdin maahanmuuttopalvelut ja kotikunnan myötä ukrainalaisella on pääsy kunnan kotoutumispalveluihin, kuten täysi oikeus kaikkiin muihinkin kunnan palveluihin. Kotikuntastatus tuo mukanaan lisäksi mm. yleisen oppivelvollisuuden. Se mahdollistaa myös useita Kelan etuuksia, kuten asumistuen ja toimeentulotuen.
Tässä vielä muutamia hyödyllisiä linkkejä aiheeseen liittyen:
Työ- ja elinkeinoministeriö/kotoutuminen.fi: Usein kysyttyä Ukrainasta saapuvien palveluista
Opetushallitus: Tietoa ukrainalaisille kotikunnan hakemisen vaikutuksista kasvatukseen ja koulutukseen
Miten yksittäiset henkilöt ja yritykset voivat auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia?
Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkyttää myös meillä Suomessa, ja moni haluaa olla mukana auttamassa jollakin tavoin. Kokeneiden kotimaisten ja kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta voi antaa tukensa rahalahjoituksella nopeasti ja helposti. Tällaisia toimijoita ovat muun muassa: Suomen Punainen Risti, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, Unicef, Pelastakaa Lapset ja Kirkon Ulkomaanapu. Tilanteissa, jossa apua tarvitsevat kymmenet tuhannet tai jopa sadat tuhannet ihmiset, kokeneilla avustusjärjestöillä on paras kyky hankkia nopeasti tarvittava materiaalinen tuki apua tarvitseville. Järjestöillä on myös laaja asiantuntemus paikallisista olosuhteista sekä niiden keskellä toimimisesta. Jos haluat lahjoittaa omaa aikaasi, sen voi tehdä esimerkiksi toimimalla rahankeräystä tekevän järjestön lipaskerääjänä.
Suomen Punainen Risti auttaa Ukrainassa
Vihtiläinen humanitaarinen toimintaryhmä KINNAS kerää lahjoituksia sekä Suomessa sotaa paossa oleville ukrainalaisille että rintamasotilaille ja siviileille Ukrainaan. KINNASTUPA (Kaartotie 1, Vihti kk), avoinna la klo 10-13. Lisätietoja: Päivi Veikkolainen 044 554 4772.
Mihin voi ottaa yhteyttä, jos sota Ukrainassa ahdistaa ja tarvitsen tukea?
Vakavissa traumaattisissa kriiseissä ja välittömän sosiaaliavun tarpeissa voit olla yhteydessä Sosiaali- ja kriisipäivystykseen puh. 09 816 42439 (24h).
Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111. Ruotsinkielinen linja 09 2525 0112, arabiankielinen linja 09 2525 0113 päivystysaikoina.
Nuorille suunnattu Sekasin-chat auki joka päivä: ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24: sekasin.fi
Aikuisille suunnattu Tukinetin Solmussa-chat auki ma-to klo 15-19: tukinet.net
Kriisikeskukset ympäri Suomen antavat keskusteluapua kasvokkain ja etäyhteyksin: mieli.fi/kriisikeskusverkosto
Mieli.fi – Kriisityön asiantuntijan vinkit, kun puheet sodasta huolestuttavat
Kriisin käsitteleminen lapsen kanssa: MLL – Lapsi uutistulvassa
Ajankohtaista
Ukrainan värinen taivas -hyväntekeväisyyskonsertti Nummelassa 22. maaliskuuta
6.3.2023 – Vihdin kunta, avustustoimintaryhmä Kinnas, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksia ja Vihdin seurakunnan…
Vihdin kunta tukee Ukrainaa 30 000 eurolla
8.3.2022 – Vihdin kunnanhallitus päätti yksimielisesti maanantaina 7. maaliskuuta pidetyssä kokouksessaan, että…
Tukea apua tarvitseville Ukrainassa
3.3.2022 – Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkyttää myös meillä Suomessa, ja moni haluaa…
Vihdin kunta seuraa aktiivisesti Ukrainan tilannetta
2.3.2022 – Ukrainan sodan aiheuttama kriisi huolestuttaa myös vihtiläisiä. Vihdin kunta sekä…
Viimeksi päivitetty 20.11.2023