UNICEFin Lapsiystävällinen kunta
Vihti on mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallissa.
Vihdissä kuuluu myös lasten ja nuorten ääni
Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malli on työväline, jonka avulla kunnat voivat edistää lapsen oikeuksien toteutumista mahdollisimman hyvin jokaisen kuntalaisen lapsen arjessa. Mallissa on mukana Suomesta useita kymmeniä kuntia, joiden kautta tavoitetaan jo 55 prosenttia Suomessa asuvista lapsista. Lapsiystävällinen kunta -työ perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja Unicefin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.
Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia tunnistamaan etenkin haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja edistämään heidän oikeuksiaan. Esimerkiksi perheiden taloudellinen epävarmuus, erilaiset toimintarajoitteet tai vähemmistöihin kuuluminen voivat haastaa lasten oikeuksien toteutumista ja hyvinvointia. Lapset ovat kuntamme tulevaisuus, ja kasvaakseen täyteen mittaansa, he tarvitsevat aikuisilta erityistä huolenpitoa, suojelua ja tukea. Se on kunnassamme kaikkien aikuisten tehtävä ja velvollisuus. Tämä on huomioitu Vihdissä esimerkiksi uusien työntekijöidemme perehdytyksessä ja kaikki kuntamme työntekijät ovat sitoutuneita Lapsiystävällinen kunta -kehittämistyöhön. Kunta tekee suurimman osan lapsiin ja nuoriin liittyvistä viranomaispäätöksistä ja hallinnollisista toimista. Siksi kunnan työntekijät ja viranhaltijat ovat ratkaisevassa asemassa lapsen oikeuksien toteutumisessa.
Miten työ etenee?
Vihti mukana Lapsiystävällinen kunta -mallissa vuodesta 2021 alkaen!
Kehittämistyön pohjana on toiminut kunnassa tehty nykytilankartoitus, jolla on arvioitu lapsen oikeuksien toteutumista kunnassa Lapsiystävällinen kunta -työn alkuvaiheessa. Osana nykytilankartoitusta on mm. kuultu lasten ja nuorten näkemyksiä kunnan lapsiystävällisyydestä. Nykytilankartoituksen avulla kunta on arvioinut, millä osa-alueilla lapsen oikeudet toteutuvat jo hyvin ja missä olisi kehitettävää.
Toimintasuunnitelmavaiheessa kunta on luonut kartoituksen sekä lasten ja nuorten näkemysten pohjalta kehittämistyölle tavoitteet ja toimenpiteet. Toimintasuunnitelmakausi on aluksi kahden vuoden mittainen, jonka aikana kunta pyrkii saavuttamaan toimintasuunnitelmassa asettamansa tavoitteet. Lapsiystävällinen kunta –koordinaattori varaa arviointitapaamisen Unicefin kanssa, kun toimintasuunnitelmaa on toteutettu kunnassa noin kahden vuoden ajan. Unicef arvioi kehittämistyön etenemistä tunnustuksen kriteerien ja mallin yleisten periaatteiden mukaisesti ja voi myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Vihdissä tunnustuksen hakeminen on ajankohtaista maaliskuussa 2025.
Lapsiystävällinen kunta – toimintasuunnitelma Vihdissä
Toimintasuunnitelma sisältää Lapsiystävällinen kunta – kehittämistyön tavoitteet ja toimenpiteet.
Vihdin Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelma sisältää seitsemän päätavoitetta, joiden alla on yhteensä 37 toimenpidettä:
- Kunta huolehtii, että osallisuus toteutuu lasten jokapäiväisissä kasvuympäristöissä.
- Kunta varmistaa, että jokainen lapsi ja nuori saa tietoa omista oikeuksistaan.
- Lapset ryhmänä: Lapsivaikutusten arvioinnin (LAVA) käyttöönoton ja systemaattiseen toteuttamisen tueksi on kunnassa käytössä selkeät ohjeistukset.
- Kunta varmistaa, että jokaisen lapsen elämässä on vähintään yksi turvallinen aikuinen, johon lapsi voi luottaa ja joka tukee lasta kasvussa ja kehityksessä.
- Lapsen oikeudet (etenkin yhdenvertaisuus, osallisuus, lapsen etu, oikeus elämään ja kehittymiseen) sisältyvät lasten kannalta keskeisiin, koko kuntaa ohjaaviin asiakirjoihin, ohjelmiin ja suunnitelmiin.
- Kunta varmistaa, että myös haavoittuvassa asemassa olevien lasten osallisuus toteutuu, ja arvioi sitä.
- Kunnan viranhaltijat, työntekijät, luottamushenkilöt ja keskeiset sidosryhmät on perehdytetty lapsen oikeuksiin. Lapsen oikeudet ovat osana kunnan perehdytysohjelmia.
Viimeksi päivitetty 20.12.2024