Tukea opiskeluun
TUKI VIHDIN LUKIOSSA
Jokaisella opiskelijalla on oikeus saada oppimisen tukea yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti. Tavoitteena on, että lukio-opintojen aikana opiskelija voi hyvin ja opinnot etenevät asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Tässä koko lukion henkilökunta on opiskelijan tukena.
OPISKELIJA
Opiskelija on aktiivinen ja osallistuva asioidensa hoidossa ja kertoo ryhmänohjaajalle tai aineenopettajalle, jos tarvitsee tukea opiskeluun. Opettajalle on myös tärkeää kertoa aikaisemmissa opinnoissa hyväksi koetuista tukimuodoista. Opiskelijalla on oikeus saada tukea koko lukio-opintojen ajan.
RYHMÄNOHJAAJA
Ryhmänohjaaja on ryhmänsä opiskelijoiden lähiohjaaja. Hän tuntee ryhmäläistensä opintojen kokonaistilanteen ja seuraa jokaisen edistymisestä sekä mahdollisesti kertyviä poissaoloja. Tarvittaessa ryhmänohjaaja konsultoi opiskelijahuollon henkilöstöä ja ohjaa avun piiriin sekä on linkki huoltajien ja koulun välillä.
Ryhmänohjaaja tapaa ryhmänohjausryhmäänsä säännöllisesti ja tiedottaa ajankohtaisista asioista. Ensimmäisenä ja toisena opiskeluvuotena ryhmänohjaaja tapaa jokaisen ryhmäläisensä haastattelun merkeissä myös henkilökohtaisesti.
AINEENOPETTAJA
Aineenopettaja tukee ja ohjaa opiskelijan oppimista sekä auttaa kehittämään ajattelu- ja opiskelutaitoja. Aineenopettajalta voi pyytää tarvittaessa lisäopetusta tai muuta tukea opiskelijan tavoitteiden saavuttamiseksi.
OPINTO-OHJAAJA
Opinto-ohjaaja auttaa lukio-opintojen suunnittelussa, opintojaksovalintojen tekemisessä ja niiden muuttamisessa. Opinto-ohjaajan kanssa voi myös pohtia opiskeluaikataulun pidentämistä, jos se tuntuu tarpeelliselta. Opiskelun tueksi opinto-ohjaajalta saa vinkkejä opiskelutaitoihin, kuten aikatauluttamiseen. Lisäksi opinto-ohjaaja auttaa ylioppilaskirjoituksiin liittyvissä kysymyksissä sekä jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnittelussa.
ERITYISOPETTAJA
Erityisopettaja tukee oppimisvaikeuksissa ja muissa oppimisen haasteissa. Erityisopettajalta voi pyytää yksilöllistä tukea opintoihin ja tuki suunnitellaan yhdessä opiskelijan ja aineenopettajan kanssa. Ylioppilaskokeisiin tarvittavat erityisjärjestelyt hoituvat erityisopettajan avulla.
KURAATTORI
Kuraattorilta voi pyytää keskusteluapua elämäntilanteisiin liittyvissä asioissa sekä mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvissä kysymyksissä. Kuraattori tarjoaa myös koko opiskeluryhmälle suunnattua ohjausta, esimerkiksi hyvinvointitaitoihin ja elämänhallintaan liittyvistä teemoista. Kuraattori on sosiaalialan asiantuntija ja opastaa tarvittaessa muihin tarvittaviin palveluihin.
PSYKOLOGI
Psykologi tukee opiskelijoita opiskeluun ja mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Syitä psykologin vastaanotolle hakeutumiseen voivat olla esim. masentuneisuus, ahdistuneisuus, stressi, jännitys ja opintojen sujumattomuus. Psykologi osallistuu opiskelijoiden tuen suunnitteluun sekä yksilötasolla että koulun tasolla. Psykologi toimii opiskelijahuoltoryhmässä mielenterveyden, nuoruusiän kehitysvaiheen ja oppimisen asiantuntijana. Tapaamiset ovat vapaaehtoisia ja luottamuksellisia. Käyntimäärät sovitaan yksilöllisesti. Tarpeen mukaan psykologi ohjaa asiakkaitaan muille hoitotahoille tai muiden palvelujen piiriin. Opiskelijat hakeutuvat vastaanotolle useimmiten itse, mutta myös huoltajat ja koulun muu henkilökunta voivat ohjata opiskelijan vastaanotolle.
TERVEYDENHOITAJA
Terveydenhoitaja auttaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Terveydenhoitajaan voi olla yhteydessä esim. kasvuun, kehitykseen, uneen, syömiseen, liikuntaan ja mielialaan sekä terveystarkastuksiin tai rokotuksiin liittyvissä asioissa. Terveydenhoitaja suorittaa terveystarkastukset kaikille ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Toisen vuoden opiskelijoille tarjotaan koululääkärin tarkastus, tarvittaessa terveystarkastus ja kutsuntojen ennakkoterveystarkastus.Tarvittaessa opiskeluterveydenhuoltoon voi varata koululääkäriaikaa muulloinkin terveydenhoitajan kautta.
OPINTOSIHTEERI
Opintosihteeri auttaa lukio-opiskelun käytännön asioissa, kuten Wilman tunnuksiin tai lukiolaiskannettavan ylläpitoon liittyvässä asioissa. Opintosihteeri neuvoo myös opintososiaalisissa eduissa ja hänen kauttaan hoidetaan tapaturmavakuutusilmoitukset.
REHTORI
Rehtori ja apulaisrehtori hoitavat hallintoon liittyviä tehtäviä. He tiedottavat opiskelijoille ja huoltajille säännöistä, määräyksistä ja käytänteistä, jotka ohjaavat lukio-opintoja ja ylioppilaskirjoitusten suorittamista. Heihin voi olla yhteydessä kaikessa koulun toimintaan liittyvässä.
TUUTORIT
Tuutorien tehtävä on auttaa opiskelijoita lukio-opiskeluun sopeutumisessa. He perehdyttävät uudet opiskelijat koulun käytänteisiin ja ovat tukena koko lukuvuoden ajan. Tuutoreilla on tärkeä rooli yhteishengen rakentajina.
Viimeksi päivitetty 27.09.2024