Opiskelun tuki
Osa lukion aloittavista opiskelijoista on valmiita lukiourakkaan, mutta suuri osa tarvitsee aikuisen tukea. Kotien on helpompi tukea opiskelijaa, kun huoltajat tuntevat nykylukion käytänteet, mahdollisuudet ja vaatimukset. Ohessa joitakin vinkkejä, mitä huoltajat voivat tehdä tukeakseen nuoren opiskelua:
- Perehdy nykylukioon ja Vihdin lukion käytänteisiin näiden sivujen tai Opinto-oppaan kautta.
- Auta nuorta ajankäytön suunnittelussa. Seuraa päivittäisten kotitehtävien tekemistä, neuvo aikatauluasioissa ja seuraa aikataulun toteutumista. Varmista, että nuori aloittaa projektityöt ajoissa.
- Ole kiinnostunut. Keskustelkaa päivän tapahtumista, nuoren tekemisistä ja ystävyyssuhteista. Lukiolaisteltakin voi hyvin kysyä, miten koulupäivä meni ja tapahtuiko mitään erityistä.
- Seuraa nuoren jaksamista ja opiskelumotivaatiota. Kysele opiskelun sujumisesta, vaativuudesta, työmäärästä – siitä, miltä lukio-opiskelu tuntuu.
- Seuraa Wilmaa. Joskus Wilma on ensimmäinen paikka, joka viestii nuoren tuentarpeesta. Siksi olisi hyvä, että huoltajat ovat laittaneet Wilman asetuksiin sähköposti-ilmoituksen, joka kertoo uusista merkinnöistä. Huoltajien on hyvä tarkkailla arvosanoja ja suoritettujen kurssien kertymää; runsaat K-, O- ja E-merkinnät ovat aina huolenaiheita.
- Varmista, että nuori malttaa levätä riittävästi.
- Ota yhteyttä ryhmänohjaajaan, mikäli huomaat muutoksen opiskelijan motivaatiossa, olemuksessa, ystävyyssuhteissa, opintomenestyksessä tms.
Lisäksi Vihdin lukion opiskelijoille on tarjolla erilaisia tukitoimia lukio-opiskelun sujuvoittamiseksi:
- Lukion aloittaville järjestetään lukio-opintoihin orientoiva kokonaisuus, jossa opiskeljat saavat tietoa paitsi lukio-opinnoista myös erilaisista tukipalveluista ja Vihdin lukion yhteistyötahoista. Yhtenä osana orientoivia opintoja on monipuolinen tvt-taitojen ja digiosaamisen osuus, jonka tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden tietoteknistä osaamista.
- Ensimmäisen lukuvuoden aikana kaikki osallistuvat lukiseulaan. Jos seulassa paljastuu tai on ennalta tiedossa lukivaikeus, on mahdollisuus saada rehtorin päätöksellä lisäaikaa kokeisiin. Jos lukivaikeus on keskivaikea tai vaikea, myös ylioppilaskirjoituksiin on mahdollista hakea erityisjärjestelyjä.
- Äidinkielessä, englannissa ja ruotsin kielessä on tarjolla tukiopintojaksot. Myös muissa aineissa on erilaisia tukimahdollisuuksia.
- Opiskelutaitojen ja oppimisen taitojen parantamiseen on tarkoitettu opintojaksoa TO3, Oppimisen taidot. Opintojakso järjestetään useamman kertaa vuodessa opiskelijoiden valintojen mukaan.
- Kouluterveydenhoitajan, psykologin ja kuraattorin palvelut ovat opiskelijan käytettävissä. Terveydenhoitajan kautta voi tarvittaessa varata ajan myös koululääkärille. Yhteystiedot löytyy Opiskelijaterveydenhuolto ja opintososiaaliset etuudet -sivulta.
- Erityisopettaja tekee yhteistyötä aineenopettajien kanssa ja auttaa opiskeluvaikeuksissa sekä tarvittaessa ohjaa eteenpäin sopivien palveluiden piiriin.
Viimeksi päivitetty 15.02.2024