Järjestyssäännöt
Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen
Yhteisten sääntöjen tavoitte on luoda kaikille turvallinen ja miellyttävä opiskeluympäristö.
Tavoitte on, että kukin oppii itse kantamaan vastuuta omasta toiminnastaan. Periaatteena on suvaitseva yhteisö, jossa puututaan välittömästi kiusaamistilanteisiin.
Säännöt ovat voimassa koulumatkalla, koulupäivän ajan koulun alueella ja koulualueen ulkopuolella, kun siellä ollaan koulutyön vuoksi. Koulumatkaksi katsotaan suorin ja turvallisin reitti koulun ja kodin välillä ilman poikkeamia. Samoja periaatteita noudatetaan myös muuna kouluaikana, kuten kerhossa, retkillä, leirikouluissa, juhlien aikana ja muissa tilaisuuksissa.
Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet
Oppilaiden yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä muut oikeudet on kirjattu koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaan. Ks. liite.
Noudatamme Vihdin kunnan opiskeluhuollon kuntatasoista suunnitelmaa, erityisopetuksen yhteisiä linjauksia sekä integraatiosuunnitelmaa.
Oppilaan velvollisuutena on huolehtia koulunkäynnistä työjärjestyksen mukaisesti. Oppilaan tulee saapua ajoissa oppitunnille tarvittavat työvälineet ja varusteet mukanaan sekä osallistua kulloinkin opetettavan oppiaineen opiskeluun. Oppilaan velvollisuus on myös huolehtia kotitehtävistään ja käyttäytyä asiallisesti.
Oppilaan huoltajan tulee ilmoittaa heti aamulla Wilma-viestillä, tekstiviestillä tai puhelimitse, mikäli oppilas on sairaana ja poissa koulusta. Lupa muihin poissaoloihin tulee anoa koulusta etukäteen. Oppilaan velvollisuus on selvittää poissaolojen aikana tehtäväksi annetut tehtävät ja huolehtia niiden tekemisestä.
Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti. Oppilaan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden oppilaiden, kouluyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä.
Turvallisuus, viihtyisyys ja opiskelun esteetön sujuminen ja hyvä käytös
Käyttäydyn ystävällisesti ja huomaavaisesti.
Tervehdin, käytän sanoja kiitos, anteeksi ja ole hyvä.
Noudatan annettuja ohjeita.
Annan työrauhan kaikille.
Väkivaltainen käyttäytyminen on kielletty (henkinen ja fyysinen).
Rasistinen kielenkäyttö on kielletty.
Liikun ja opiskelen koulun yhteisissä tiloissa rauhallisesti.
Ruokailen hyvien tapojen mukaisesti. Pyrin syömään ottamani annoksen.
Oleskelu ja liikkuminen
Noudatan koulumatkalla liikennesääntöjä. Pyöräillessäni käytän pyöräilykypärää. Talutan pyörää koulun alueella. Säilytän pyöräni lukittuna pyörille tarkoitetulla alueella. Koulun päätyttyä haen pyöräni ja lähden kotiin, en jää ajelemaan koulun pihalle.
Vihkoon siirryn sovittua reittiä, jalkakäytävää pitkin, en urheilukentän poikki.
Odotan koulun alkua ulkona ja tulen sisään vasta kellon soitua, ellei toisin ole sovittu.
Välitunnin alkaessa menen reippaasti ulos. Välitunnin vietto sisällä päätetään tilanteen mukaan, esim. kova pakkanen, tuuli tai sade. Yleisenä pakkasrajana pidetään -20 astetta..
Välituntini vietän koulun välituntipihalla. En poistu luvatta koulun alueelta.
Pukeudun sään edellyttämällä tavalla.
Pidän huolta ympäristöstäni. Siivoan jälkeni.
Suojelen pihan istutuksia.
Palautan lelut ja pallot välitunnin jälkeen niille varattuun paikkaan.
Pelaan jalkapalloa pelikentällä. Välituntivalvojalta on aina kysyttävä erikseen pelilupa muualla palloiluun! Kahden sisäänkäyntitornin välissä on lupa pompotella seiniin tennispallolla.
Laitan vaatteet ja kengät sisälle tullessa välitunnin jälkeen niille varatuille paikoille.
Huolehdin omasta ja koulun omaisuudesta esim. oppikirjoista ja opiskeluvälineistä. Kunnioitan toisten tavaroiden koskemattomuutta. Kadottamieni ja rikkomieni tavaroiden tilalle hankin uudet. Korvaan aiheuttamani vahingot.
Tavarani ovat koulussa omalla vastuullani. Rahat tai arvoesineet jätän kotiin.
Turvallisuus
Potku- ja skeittilaudat säilytetään niille sovitussa paikassa koko koulupäivän.
Keinussa keinutaan yksi kerrallaan. Vauhdin otan itse, ei siis vauhdin antajaa! Isommassa hämähäkkikeinussa voi keinua 4 oppilasta kerrallaan, pienessä 3. Vuoro vaihtuu oppilaan laskettua 50 keinahdusta.
En heitä lumipalloja, kiviä tai muita vaarallisia esineitä.
Jäämäet ja tönimisleikit ovat kiellettyjä onnettomuusvaaran vuoksi. Liukumäkipaikka sovitaan joka talvi erikseen. Kaikki leikkitappelut ovat kiellettyjä.
Ilmoitan tapaturmasta tai muusta vahingosta välituntivalvojalle.
Välituntivalvoja käyttää omaa harkintaansa turvallisuuden ylläpitämisessä.
Tietokoneen, matkapuhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttö
Mobiililaitteita ei käytetä koulupäivän aikana ilman erityistä lupaa. Mobiililaite säilytetään koulupäivän ajan repussa häiriötä aiheuttamattomassa tilassa. Mobiililaitteet ovat repussa myös välitunnin ajan. Tarvittaessa mobiililaite voidaan sääntöjä rikottaessa ottaa talteen koulupäivän ajaksi.
Toisesta henkilöstä ei saa ottaa valokuvaa tai videota tai muuta tallennetta ilman tämän lupaa eikä otettua materiaalia saa julkaista internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.
Huomioin, että en kopioi oppilastöihini tekstiä tai kuvia luvatta ja lähdettä ilmaisematta.
Päihteet ja vaaralliset esineet
Kaikkien lailla kiellettyjen, vaarallisten tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden tai aineiden tuominen kouluun on kiellettyä. Tämä tarkoittaa päihteiden ja tupakkatuotteiden, myös sähkötupakan, huumausainelain tarkoittamien huumausaineiden, veitsien, ampuma-aseiden, voimakkaiden laserosoittimien sekä vastaavien esineiden ja aineiden tuomista koulun alueelle.
Koulun järjestyssäännöt ja välituntisäännöt pidetään luokissa nähtävillä. Opettajat käyvät vuosittain säännöt läpi ja keskustelevat niistä oppilaiden kanssa, tarvittaessa useamminkin.
Viimeksi päivitetty 13.01.2025