Oppivelvollisuuden ohjaus ja valvonta

Ryhmä nuoria pöydän ääressä

Oppivelvollisuuden ohjaus ja valvonta

Oppivelvollisuus

Oppivelvollisuuslakia (1214/2020) on uudistettu. 1.8.2021 voimaan tulleen muutoksen myötä oppivelvollisuus jatkuu perusopetuksen jälkeen siihen saakka, kunnes nuori täyttää 18 vuotta tai suorittaa tätä ennen toisen asteen tutkinnon (ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto). Kyseessä on iso muutos, sillä aikaisemmin oppivelvollisuus päättyi peruskouluun. Kun nuorella on tutkinto, hänen on helpompi työllistyä.

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku sekä mahdollinen jatkuva haku tehdään Opintopolussa. Ne on tarkoitettu peruskoulun päättäville tai sen jo päättäneille hakijoille, jotka eivät ole perusopetuksen jälkeen suorittaneet ammatillista tutkintoa, lukion oppimäärää tai korkeakoulututkintoa.

Oppivel­vol­li­suuden ohjaus ja valvontavastuut

Huoltajan vastuu

Oppivelvollisen nuoren huoltajan tai muun laillisen edustajan tulee huolehtia siitä, että nuori suorittaa oppivelvollisuuden. Koulujen opinto-ohjaajat tukevat ja ohjaavat jatko-opintoihin hakeutumisessa ja valvovat, että koulun opiskelijana oleva oppivelvollinen täyttää hakeutumisvelvollisuutensa.

Oppilaitoksen vastuu

Kun opiskelija aloittaa toisen asteen koulutuksessa, vastuu opiskelijan ohjauksesta, tuesta ja valvonnasta siirtyy kyseisen koulutuksen järjestäjälle.

Jos opiskelija haluaa vaihtaa oppilaitoksesta tai alalta toiselle, koulutuksen järjestäjät ohjaavat ja tukevat opiskelijaa siihen saakka, kunnes hän on aloittanut uudet opinnot.

Asuinkunnan vastuu

Asuinkunnan tehtävänä on koulutuksen järjestäjän tekemän ilmoituksen perusteella ohjata niitä oppivelvollisia, jotka ovat jääneet vaille opiskelupaikkaa yhteishaussa sekä myös heitä, jotka ovat keskeyttäneet toisen asteen opintonsa, ja joilla ei ole uutta opiskelupaikkaa. 

Opiskelupaikan osoittaminen
Asuinkunnan tulee osoittaa kahden kuukauden kuluttua ohjaus- ja valvontavastuunsa alkamisesta oppivelvolliselle opiskelupaikka tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (TUVA) tai työhön ja itsenäiseen elämään valmentavasta koulutuksesta (TELMA), mikäli oppivelvollinen ei ole aloittanut oppivelvollisuuden suorittamiseen soveltuvassa koulutuksessa. Koulutuksen järjestäjän, jolle on myönnetty TUVA-/TELMA-koulutuksen järjestämislupa, tulee puolestaan ottaa opiskelijaksi sille osoitettu oppivelvollinen. Mikäli oppivelvollisella arvioidaan olevan tarve saada opiskeluunsa vaativaa erityistä tukea, hänelle tulee osoittaa paikka sellaisen koulutuksen järjestäjän koulutuksessa, jolla on vaativan erityisen tuen koulutustehtävä. Oppivelvollisen on aloitettava opinnot hänelle osoitetussa opiskelupaikassa viipymättä.

Vihdissä asuinkunnan ohjaus- ja valvontavastuuta hoitavat sivistystoimen suunnittelija Hanna Arvilommi, oppivelvollisuuskoordinaattori Airi Sundvall-Huhtinen sekä  opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäki, joka vastaa hallinnollisista päätöksistä.  

Oppivel­vol­li­suuden keskeyt­täminen määräajaksi tai toistaiseksi

Oppivelvollisella on oikeus keskeyttää oppivelvollisuuden suorittaminen määräajaksi seuraavilla perusteilla:

  1. oppivelvollisuuden suorittamisen estävän pitkäaikaisen sairauden tai vamman vuoksi   
  2. äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan ajaksi 
  3. vähintään kuukauden kestävän tilapäisen ulkomailla oleskelun ajaksi, jos osallistuu vastaavaan koulutukseen ulkomailla tai muutoin voidaan katsoa suorittavan oppivelvollisuuttaan
  4. oppivelvollisuuden suorittamisen estävän elämäntilanteeseen liittyvän muun painavan syyn vuoksi.  

Oppivelvollisuuden keskeyttämistä koskeva päätös tehdään vain oppivelvollisen tai hänen huoltajansa hakemuksesta.  Ennen päätöksen tekemistä 1. tai 4. kohdassa mainitulla syyllä tulee selvittää, onko oppivelvollisuuden suorittaminen mahdollista yksilöllisten valintojen, yksilöllistämisen, välttämättömien tukitoimien tai joissakin tapauksissa myös mukautusten avulla.

Oppivelvollisuuden keskeyttämisen hakeminen

Oppivelvollisuuden keskeyttämistä haetaan sen oppilaitoksen rehtorilta tai koulutuspäälliköltä, jossa oppivelvollinen opiskelee.  Oppilaitoksissa opiskelevien osalta kannattaa olla yhteydessä oman oppilaitoksen opinto-ohjaajaan tai rehtoriin.

Jos Vihdissä asuva oppivelvollinen ei ole minkään oppilaitoksen opiskelija, keskeytystä haetaan Vihdin kunnan oppivelvollisuuskoordinaattorin kautta. Päätöksen keskeyttämisestä tekee opetuspäällikkö.

Taustietoja oppivelvollisuudesta (Opetus- ja kulttuuriministeriö):

Oppivelvollisuuden laajentaminen

Kysymyksiä ja vastauksia oppivelvollisuudesta

Viimeksi päivitetty 13.11.2024