Länsi-Uudenmaan monimuotoisuusverkosto on tunnistettu HELMI-keskittymäksi
Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteisen Helmi-elinympäristöohjelman valtakunnallinen seurantaryhmä on tunnistanut maaliskuun alussa Vihdin, Lohjan ja Raaseporin alueella olevan Helmi-keskittymän. Keskittymän myötä luodaan kuntarajat ylittävä verkosto luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Verkoston työtä edistää Vihdin kunta, Lohjan kaupunki, Raaseporin kaupunki, Länsi-Uudenmaan Vesi ja Ympäristö (LUVY) ja Metsähallituksen Luontopalvelut yhdessä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa. Verkostotyön edetessä tehdään yhteistyötä paikallisten sidosryhmien ja maanomistajien kanssa.
Länsi-Uudenmaan monimuotoisuusverkoston (LUMO-Helmet) alue on luontotyypeiltään monimuotoinen alue, jossa esiintyy lajistoltaan harvinaisen edustavia luontotyyppejä ja arvokasta lajistoa. Alue muodostaa kokonaisuuden, jonka luontoarvoihin lukeutuu niin valtakunnallisesti arvokkaita lintuvesiä ja perinnebiotooppeja, kuin myös kalkkikivikallioita, harjumetsiä, rantalehtoja sekä edustavia pienvesiä. Vesistöissä aluetta yhdistävät Mustionjokilaakso, Lohjanjärvi, Hiidenvesi sekä Vihtijoki sivu-uomineen ja rantaluontotyyppeineen. Kiistattoman korkeiden monimuotoisuusarvojen lisäksi kokonaisuudessa voidaan myös huomioida laajempia ekologisia yhteyksiä, tiettyjen elinympäristöjen ekologisia verkostoja sekä vesistön valuma-aluetta.
Vihdin kunnan ympäristöpäällikkö Sari Brusila: ”Meillä Vihdissä on tehty pitkäjänteistä ja menestyksekästä yhteistyötä vesistöjen kunnostushankkeissa yli kuntarajojen. Länsi-Uudenmaan monimuotoisuusverkosto -keskittymän hakemuksen laatiminen jatkaa tätä saumatonta työtä. Voimme odottaa aktiivista ja mainiota yhteistyötä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi myös tulevissa yhteistyöprojekteissa. On ilo huomata, että alueen kunnat valmistelevat LUMO-ohjelmiaan aktiivisesti muun virkamiestyön rinnalla.”
Mikä on Helmi-ohjelma?
Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen. Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa muun muassa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesi- ja rantaluontoa. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Suojeltavista alueista saa korvauksen ja valtio tukee kunnostus- ja hoitotoimia.
Mikä on Helmi-keskittymä?
Helmi-keskittymien tarkoituksena on kohdentaa Helmi-ohjelman toimenpiteitä toisiaan tukeviksi kokonaisuuksiksi ja aktivoida toimijoita erityisesti näillä alueilla. Tällä pyritään mahdollistamaan luonnonmonimuotoisuuden turvaamisen ekologinen ja taloudellinen vaikuttavuus. Maanomistajille Helmi-ohjelman toimenpiteet ovat vapaaehtoisia. Maanomistajan kanssa neuvotellaan heidän omistamiensa alueiden kunnostusvaihtoehdoista, esimerkiksi purojen kunnostuksista vaelluskalojen ja pohjaeliöstön elinolojen parantamiseksi, lehtojen hoidosta tai esimerkiksi alueen palauttamisesta perinnebiotooppiniityksi.