Ajankohtaista lintuinfluenssasta
Suomessa on kesällä 2023 todettu H5N1-tyypin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa useilla paikkakunnilla. Tautia on todettu etenkin lokkilinnuista. Ruokavirasto on tehnyt eläintautilain nojalla päätöksen tartuntavyöhykkeestä, joka kattaa tällä hetkellä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Uudenmaan (kattaen myös Vihdin), Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnat.
Tartuntavyöhykkeellä voimassa lintujen ulkonapitokielto
Tartuntavyöhykkeellä on muutamin poikkeuksin kielletty siipikarjan ja koti- ja lemmikkieläiminä pidettävien lintujen pitäminen ulkona. Kielto koskee myös luomutuotantoa harjoittavia pitopaikkoja. Lisätietoja ja ajantasaiset päätökset löydät Ruokaviraston nettisivuilta.
Lintujen sairastuessa
Siipikarjan ja harrastelintujen omistajan tulee ilmoittaa heti kunnan virkaeläinlääkärille, jos hän havaitsee linnuissaan lintuinfluenssaan viittaavia sairauden oireita. Lintuinfluenssan esiintymiseen siipikarjassa voivat viitata sairauden oireiden kuten apaattisuuden ja ruokahaluttomuuden lisäksi seuraavat muutokset:
- rehun ja veden kulutuksen pieneneminen
- munantuotannon pieneneminen tai
- lisääntynyt kuolleisuus.
Jos löydät kuolleita luonnonvaraisia lintuja
Yksittäistä kuollutta tai sairasta lintua ei pidetä lintuinfluenssaepäilynä, paitsi, jos alueella on todettu lintuinfluenssaa tai kyseessä on iso petolintu. Yksittäiset kuolleena löytyneet linnut voi haudata, mieluiten käsin koskematta. Suojaa kädet kertakäyttökäsineillä ja siirrä linnut esimerkiksi lapiolla. Hautaamisen jälkeen on kädet pestävä hyvin vedellä ja saippualla sekä desinfioitava alkoholipohjaisella käsidesillä. Vaihtoehtoisesti kuolleen linnun voi poimia muovipussiin ja laittaa sekajätesäiliöön (ei biojätteisiin). Syrjemmällä, esimerkiksi metsässä, kuolleen linnun voi jättää luonnon hajottajaeliöstön ruuaksi.
Jos havaitaan luonnonlintujen joukkokuolemia tai -sairastumisia, on otettava viipymättä yhteyttä virkaeläinlääkäriin. Joukkokuolemana voidaan pitää useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä samalta alueelta. Myös yksittäisistä kuolleista isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa virkaeläinlääkärille. Virkaeläinlääkäri antaa tarkempia ohjeita ja huolehtii tarvittavien näytteiden ottamisesta ja lähettämisestä tutkittavaksi Ruokavirastoon.
Kuolleiden lintujen hautaamisesta tai hävittämisestä vastaa maanomistaja ja kunnan ylläpitämillä alueilla, kuten uimarannoilla ja toreilla, alueen ylläpitäjä. Työterveyslaitos on ohjeistanut, miten olisi tarpeen suojautua, jos käsittelee kuolleita lintuja tai lintujen ulosteita.
Lintuinfluenssa ihmisellä
Terveydenhuolto vastaa ohjeistuksesta ja toiminnasta, mikäli lintuinfluenssan epäillään tarttuneen ihmiseen.
Virkaeläinlääkäreiden yhteystiedot
Valvontaeläinlääkärit
- elainvalvonta@lohja.fi
- puh. 040 6867075 tai 044 3740443
Kunnaneläinlääkäri
- Vihti puh. 093 480 21 44