Ilmastolivessä vastattiin kysymyksiin Vihdin ja Kirkkonummen ilmastotyöstä
Vihdin ja Kirkkonummen kuntien johdon edustajat vastasivat keskiviikkona 2.11. kuntien ilmastotavoitteisiin liittyviin kysymyksiin Ilmastolive-lähetyksessä. Vihdistä keskusteluun osallistui elinvoimajohtaja Petra Ståhl, ja Kirkkonummea edusti kunnanjohtaja Tarmo Aarnio. Tilaisuuden juonsi kuntien yhteinen ilmastokoordinaattori Vera Järvenreuna.
Vihdin ja Kirkkonummen kunnat ovat tehneet pitkään yhteistyötä ilmastotyön saralla. Kumpikin kunta on sitoutunut omiin ilmastotavoitteisiinsa ja käytännön ratkaisuja ilmastotyön toimeenpanon vauhdittamiseksi on pohdittu yhteisesti kahden ympäristöministeriön rahoittaman ilmastohankkeen puitteissa. Nyt jälkimmäinen hankkeista on tulossa päätökseensä. Ilmastolive tarjosi tilaisuuden tehdä yhteenvetoa Vihdin ja Kirkkonummen ilmastotyön saavutuksista ja tulevaisuuden tavoitteista.
Ilmastolivessä Ståhl ja Aarnio vastasivat kuntalaisten ennakkoon lähettämiin kysymyksiin ilmastotyön eri osa-alueilta. Kysymyksissä pohdittiin muun muassa, miksi kunnallista ilmastotyötä oikeastaan tehdään ja millä sitä rahoitetaan. Kummankin kunnan edustaja alleviivasi sitä, että ilmastotyö ei ole rasite kunnan taloudelle, vaan sillä pyritään saavuttamaan taloudellisia säästöjä sekä tukemaan kunnan elinvoimaa.
”Strategiaamme nojaten voin Vihdin osalta todeta, että jokainen euro, joka ilmastotyöhön sijoitetaan, on investointi tulevaisuuden vihtiläisten hyvinvointiin ja katsomme, että ilmastotyö vahvistaa kunnan vetovoimaa”, elinvoimajohtaja Ståhl kertoo.
Vihtiläiset saivat vastauksia myös kiinteistöjen energiantuotantoon ja kunnan metsäpolitiikkaan liittyviin kysymyksiin. Vihdin kunta tuottaa uusiutuvaa sähköä kunnan neljässä eri kiinteistössä olevilla aurinkopaneeleilla. Kirkonkylän väliaikaista öljykattilaa on pyritty korvaamaan hakelaitoksella, mutta tämän hankkeen kaaduttua on selvitelty maalämmön mahdollisuutta. Vihdin kunnan metsien osalta viime vuosina on tehty hakkuita, joilla on tavoiteltu viihtyisyyttä, turvallisuutta ja paikoin on pyritty estämään metsätuhoja.
Ajankohtaisena aiheena keskusteluun nousi myös energiansäästötoimenpiteet. Sekä Vihti että Kirkkonummi ovat mukana kansallisessa Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa ja Ilmastolivessä käytiin läpi kuntien energiansäästötoimenpiteitä.
”Toimitiloissa lämpötilaa säädetään astetta alemmas, jolloin tulee huomattavaa energiansäästöä. Uimahalleissa on käytössä vain yksi sauna per pukuhuone,” Ståhl listaa esimerkkejä Vihdin kunnanhallituksen päättämistä energiansäästötoimista.
Vihti aikoo ottaa oppia hankekumppaniltaan ilmasto- ja ympäristökasvatustyöstä, jota Kirkkonummelta varhaiskasvatuksen ja opetuksen puolella on toteutettu esimerkillisesti. Kaikki Kirkkonummen päiväkodit kuuluvat Vihreä lippu –ohjelmaan ja perusopetuksessa ilmastotyötä tehdään systemaattisesti. Vihdissä opetuksen ilmastosuunnitelmaa edistetään hankerahoituksen puitteissa.
Kirkkonummella taas on kirittävää ilmastobudjetin suhteen, jonka kanssa Vihti on kokoisekseen kunnaksi ollut aktiivinen edelläkävijä. Vihdin talousarvioehdotuksessa vuodelle 2023 on ilmiöpohjaiseen budjetointiin perustuva ilmastobudjetti, joka tukee kunnan kustannustehokkaan ilmastotyön seurantaa ja toimeenpanoa.
”Hyviin tavoitteisiin ollaan sitouduttu kummassakin kunnassa ja paljon ollaan jo tehty. Paljon konkreettista tekemistä on vielä edessä, mutta hyvä vauhti on päällä ja tästä on hyvä jatkaa”, ilmastokoordinaattori Järvenreuna summaa.
Tilaisuuden tallenne on katsottavissa täällä. Järjestäjät kiittävät kaikkia kysymyksiä lähettäneitä!