Vihdin ilmastotyön etenemistä seurataan säännöllisesti
Vihdin kunta on sitoutunut päästövähennystavoitteeseen, joka saavutetaan toteuttamalla Vihdin Kestävän energian ja ilmaston toimenpidesuunnitelmaan (SECAP) kirjatut tavoitteet ja tehtävät. Vihdin ensimmäinen ilmastotyön SECAP-seurantaraportti on viety kunnanvaltuuston tiedoksi ja julkaistu kunnan verkkosivuilla.
SECAP-suunnitelmassa on määritelty konkreettisia toimenpiteitä, joilla kunta voi vähentää omasta toiminnastaan aiheutuvia päästöjä, edistää ilmastokestävän elämän mahdollisuuksia Vihdissä sekä varautua ilmastoriskeihin. Ilmastotyön seuranta edesauttaa kunnan ilmastotyön vauhdittamista, avoimuutta ja päätöksentekoa.
Nyt julkaistu seurantaraportti koostuu katsauksesta Vihdin ilmastotavoitteisiin ja päästötilanteeseen sekä kunkin 48 ilmastonmuutoksen hillintätoimenpiteen tilannekuvan vuodelta 2021. Seurantaraportissa on lisäksi arvioitu toimenpiteiden päästövähennys- ja talousvaikutuksia sekä muita vaikutuksia.
”Ilmastotyön ensisijainen tavoite on vähentää ilmaston lämpenemistä kiihdyttäviä CO2-päästöjä, mutta sen lisäksi on tärkeää muistaa, että ilmastotyö tukee kunnan elinvoimaa”, kunnan ilmastokoordinaattori Vera Järvenreuna toteaa.
Onnistumisia ja pandemian jalkoihin jääneitä tavoitteita
Valtaosa ilmastotoimenpiteistä on jo hyvässä vauhdissa, mutta seurantaraportista löytyy myös toimenpiteitä, jotka ovat viivästyneet tai joita ei ole vielä aloitettu. Päästövaikutuksiltaan merkittävimmät toimenpiteet koskevat kunnan kiinteistöjen lämmitystä ja energiatehokkuutta. Energiaremonttien osalta vuonna 2021 käynnistettiin useampi suunnittelu ja hankkeiden odotetaan edistyvän tänä vuonna.
Vuonna 2021 koronapandemia vaikutti kunnalliseen ilmastotyöhön, kun ilmastoaiheisten yleisötapahtumien järjestäminen oli rajoitettua ja kouluissa resurssit suunnattiin ilmastokasvatuksen sijaan oppilaiden turvallisuuteen ja hyvinvointiin. Myös julkisen liikenteen kannattavuus kärsi pandemia-aikana.
Vuoteen mahtui myös ilmastotyön onnistumisia. Esimerkiksi kunnallistekniikan hankkeissa on hyödynnetty rakentamisen kiertotalouden ratkaisuja, joilla voidaan tehdä merkittäviä päästövähennyksiä. Vuonna 2021 teetettiin Vihdin ensimmäinen kaavahankkeen ilmastovaikutusten arviointi Etelä-Nummelan osayleiskaavan ehdotusta varten.
Kesällä 2021 käynnistyi jo sarjassaan toinen Ympäristöministeriön rahoittama ilmastohanke yhteistyössä Kirkkonummen kunnan kanssa. Ilmastotyön koordinaation ja vauhdittamisen lisäksi hankkeessa järjestettiin järjestettiin yrityksille suunnattuja ilmastowebinaareja ja kannustettiin kuntalaisia ilmastotekoihin. Yritysten ja asukkaiden ilmastoteoilla on suuri vaikutus kunnan kokonaispäästöihin.
Ilmastotyön toimintaympäristö kiristyy
Vihdissä on tehty ilmastotyötä jo pidemmän aikaa ja kunta on hyvässä asemassa, sillä monessa muussa kunnassa SECAP:n kaltaista ilmastosuunnitelmaa ei vielä ole. Toisaalta moni muu kunta niittää mainetta ilmastotyön edelläkävijänä, johon Vihdissä on vielä matkaa.
Parhaillaan valmisteilla oleva ilmastolain päivitys tulee asettamaan kunnille ilmastotyötä koskevia tavoitteita ja ilmastotyön toimintaympäristö tulee muiltakin osin kiristymään.
”Laakereille ei ole varaa jäädä lepäämään, kun kunnan päästövähennystavoitteen takarajaksi asetettu vuosi lähestyy hurjaa tahtia ja tehtävää on vielä runsaasti”, Järvenreuna painottaa.
Lue myös: