Energiansäästövinkkejä kotitalouksille
Olemme tottuneet siihen, että kohtuuhintaista energiaa on tarjolla rajattomasti, mutta tilanne on nyt toinen. Energian hinta on noussut viime syksystä lähtien, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on nostanut hintoja ennätyskorkealle. Energiamarkkinat tulevat kiristymään entisestään, kun lämmityskausi alkaa.
Jokaisen kannattaakin tarkastella sekä lämmön että sähkön kulutusta arjessaan. Näin voi säästää kotitalouden energiakustannuksista sekä osallistua yhteisiin energiansäästötalkoisiin. Kuluttajien tekemät energiansäästötoimet ovat koko energiajärjestelmän kannalta vaikuttavia ja välittömiä. Toimimalla yhdessä ja ajoissa voidaan varautua energiakriisiin samalla hilliten ilmastokriisiä.
Lokakuussa käynnistyy kansallinen Astetta alemmas -energiansäästökampanja. Vihdin kunta on ennen tätä koonnut vinkkilistan energiansäästötoimista, josta jokainen voi poimia itselleen sopivia keinoja energian säästämiseksi. Listauksessa on hyödynnetty mm. Motivan verkkosivuja.
Sähkö
- Kuluttajan on vaikeaa arvioida sähkön hintakehitystä, eikä ole olemassa yksiselitteistä neuvoa siihen, minkälainen sähkösopimus nyt kannattaisi ottaa. Perinteisesti kotitalouksien sähkösopimukset ovat olleet kiinteähintaisia. Pörssisähkön hinta vaihtelee sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaisesti tunneittain. Pörssisähkösopimus voi sopia sellaiseen kotiin, jossa optimoidaan joko automaation avulla tai manuaalisesti sähkön käyttöä matalan kysynnän tunneille.
- Pienennä riippuvuutta ostosähköstä ryhtymällä uusiutuvan sähkön pientuottajaksi aurinkosähköjärjestelmän avulla. Aurinkosähköä voi tuottaa kannattavasti myös taloyhtiössä. Paras sijainti aurinkopaneelille on etelään suuntautuva katto.
- Sammuta kodin sähkölaitteet ja irrota pistokkeet pistorasiasta käytön jälkeen. Valitse aina mahdollisuuksien mukaan energiatehokas laite, esimerkiksi mikro käyttää uunia vähemmän sähköä. Vaihda vanhat laitteet energiatehokkaisiin laitteisiin. Etenkin vanhat jääkaapit, pakastimet, ilmalämpöpumput ja ilmanvaihtokoneet kannattaa vaihtaa uudempiin malleihin. Kodin viihdelaitteet, kuten televisio ja kannettava tietokone eivät tavallisesti ole suuria energiasyöppöjä.
- Varmista, ettei käytössä ole vanhanaikaisia hehkulamppuja. Vaihda tarvittaessa ledeihin.
- Unohda ulkolämmittimien käyttö terasseilla tai viherhuoneissa.
Lämmitys
- Vaihda öljylämmitys lämpöpumppuun tai useampaa teknologiaa yhdistävään hybridiratkaisuun.
- Investoi energiatehokkuuteen, kuten lämmöneristykseen ja ikkunoiden tiivistykseen. Erilaisilla älykkäillä kodin järjestelmillä voidaan optimoida lämmön ja sähkön käyttöä.
- Varastoi puuta talveksi ja polta ainoastaan kuivaa puuta. Harkitse puulämmitteiseen kotiin varaavaa takkaa tai muita lämmitystä tehostavia lisälaitteita.
- Huolla ja säädä lämmityslaitteet. Muista esimerkiksi puhdistaa ilmalämpöpumpun suodattimet vähintään kerran kuukaudessa.
- Alenna huonelämpötilaa koko kodissa. Lämpötilaa voi alentaa reilusti huoneissa, joissa ei oleskella, kuten kellareissa, varastotiloissa ja vierashuoneissa. Madalla lattialämmityksen lämpötilaa ja sulje mukavuuslämmitys pidempien poissaolojen ajaksi.
- Lyhennä suihkuaikaa, älä lämmitä saunaa usein ja sauno ripeästi. Älä lämmitä uima-altaita tai porealtaita.
- Älä tiskaa astioita juoksevan veden alla. Astianpesukoneen käyttö on käsin tiskaamista energiatehokkaampaa.
Liikkuminen
- Opettele ajamaan autoa taloudellisesti ja aja vain välttämättömät matkat. Tekemällä etätöitä voi vähentää työmatka-ajoa. Alenna ajonopeutta esimerkiksi moottoritiellä.
- Pyri lataamaan sähköautoa silloin, kun sähköä on paljon tarjolla ja kysyntä on matalaa, kuten öisin.
- Valitse vaihtoehtoisia liikkumistapoja – lähikauppaan pääsee pyörällä tai kävellen. Hyödynnä joukkoliikennettä ja kimppakyytejä mahdollisuuksien mukaan.
Energiansäästövinkit on julkaistu Luoteis-Uusimaassa 24.8.2022.