Syksy on jo ovella – ruskan merkkejä havaittavissa
Nautin kun on syksyistä säätä ja viileitä aamuja pitkän kuuman kesän jälkeen. Kasvien kannalta pitkä kuuma kesä tarkoittaa lämpösumman täyttymistä aikaisemmin kuin tavallisena kesänä. Se näkyy omenoiden syys- ja talvilajikkeiden aikaisempana kypsymisenä, mutta myös joidenkin kasvien aikaisesta ruska-ajasta. Itse en muista oman elämäni varrelta – melkein puoli vuosisataa takana – punaisia punastelevia kasveja elokuun lopulla tai ihan syyskuun alussa! Yleensä tästä väri-ilottelusta saamme nauttia syys-lokakuussa.
Vähän aihetta sivuten, nyt kun puut ja pensaat ovat alkaneet kellastumaan, ei ole enää niiden oikea leikkuuaika. Jättäisin juurikin punastelevat ja kellertävät puut leikkaamatta ja odottaisin niiden osalta kevättalvea. Silloinkaan ei voi ihan mitä vaan leikata: vuotavat puut kannattaa leikata heinäkuussa ja niin pitkään, kunnes alkaa näkymään tuleentumisen merkkejä eli niitä punastelevia ja kellertäviä lehtiä.
Tätäkin voinee joidenkin puiden osalta hiukan soveltaa. Vihreinä pysyviä kasveja voi leikata. Näistä erikoisin on leppä. Leppä tiputtaa lehtensä vihreinä. Se ei ota talteen lehtien ravinteita, sillä typpeä se saa lehtiensä avulla ilmasta ja juuriston bakteerinystyjen avulla jalostaa siitä ravinteensa. Ah, miten tuhlailevaa. Toisaalta juuri lepän lehdet antavat sitten maaperään sitä typpeä maatumisprosessissa, kun tippuvat pakkasten anisosta maahan.
Nyt siis voi vielä leikellä kasveja, joiden lehdissä ei näy tuleentumisen merkkejä eli ruskan värejä. Mutta tänä vuonna tämäkin aika on jäämässä lyhykäiseksi, kiitos aikaisen ruskan!
Nautitaan syksyisen kirpeistä säistä helteiden jälkeen. 🙂
Iloista syksyn alkua!
Tea Karjalainen
Johtava puutarhuri