Aktiivisten yrittäjien Vihti
Koronapandemia on iskenyt tänä vuonna ankarasti yhteiskuntaamme ja koetellut monin tavoin alueen yrityksiä sekä kuntalaisia. Pandemian vaikutukset eivät tule rajautumaan vain kuluvaan vuoteen, vaan heijastuvat myös tuleviin vuosiin ja vasta lähempänä vuosikymmenen puoltaväliä olemme viisaampia siitä miten Suomi on koronan iskusta noussut. Kuntataloutta korona on heikentänyt tänä vuonna noin 2 miljardin edestä, ja ensi vuoden heikennysten arvioidaan olevan 1,7 miljardia. Valtion tukipaketti kattaa osan tämän vuoden vaikutuksista, mutta kuntasektorille jää merkittävästi sopeutettavaa. Sopeutustaakkaa vaikeuttavat hallituksen kunnille kaavailemat lisätehtävät, kuten hoitajamitoitus ja oppivelvollisuuden laajentaminen.
Luodatessa näkymää Vihdin tulevaisuuteen kunnan talouden tasapainottamisen lisäksi elintärkeässä roolissa ovat alueellamme toimivien yritysten menestys ja niiden tarjoamat työpaikat. Aktiivisten ihmisten elinvoimainen Vihti rakentuu ennen kaikkea sen asukkaista sekä alueen yrityksistä ja muista toimijoista.
Kunnan kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, jossa katse tulee kiinnittää riittävän pitkälle horisonttiin. Keskiössä olevat hankkeet kuten Tunnin juna, Nuuksion läntinen portti, Kehä V:n kehittäminen sekä uusien yritysalueiden rakentaminen tuovat Vihtiin satoja uusia työpaikkoja, tuhansia matkailijoita ja asukkaita. Meidän kuntana tulee myös kertoa aktiivisesti Vihdin vahvuuksista ja huolehtia kunnan tunnetuksi tekemisestä niin, että koronan jälkeisessä muuttuneessakin arjessa osoitamme olevamme vetovoimainen kasvukunta, joka tarjoaa erinomaisen paikan asua ja elää sekä harjoittaa yritystoimintaa.
Ennusteiden mukaan pääkaupunkiseudun kehyskunnat kasvaisivat vuoteen 2040 mennessä nopeammin, kuin Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa yhteensä. On tärkeää, että määrätietoisesti edistämme yhdessä kunnan kehittämistä ja hyödynnämme alueen vahvuuksia, jotta voimme hyödyntää tulomuuttoon liittyvän potentiaalin. Varsinainen muuttopäätös on usein monen asian summa, mutta jokainen meistä voi omilla teoillaan ja sanoillaan kirkastaa Vihdin kuntakuvaa.
Kunnan alueella on yli 2000 yritystä, joiden kädenjäljestä pääsette nauttimaan tehdessänne esimerkiksi töitä Martelan kalusteilla, katsellessanne Idea-Puun puutöitä Eduskuntatalossa tai Oodissa tai käyttäessänne vaikka näinä poikkeusaikoina Globe Hopen kangasmaskeja. Vaikka parrasvaloihin pääsevät usein vain menestyneimmät ja tunnetuimmat, jokainen yritys, pieni tai suuri, on merkittävä.
Vihdin kunnan uusi elinkeinostrategia valmistuu tänä vuonna elinkeinopäällikkömme johdolla. Se täydentää voimassaolevaa kuntastrategiaa, mutta vie ajattelua elinkeinojen kehittämisen osalta syvemmälle. Strategiatyö käynnistyi kyselyllä, jossa kartoitettiin Vihdissä toimivien yrittäjien näkemyksiä yritysilmapiiristä, yrittäjien tarpeista, rekrytointiin liittyvistä haasteista, mutta myös kunnan vahvuuksista. Lisäksi toivottiin ehdotuksia, mitä parannuksia yritysten nykyisillä sijaintialueilla voitaisiin tehdä.
Kyselyn jälkeen strategiatyö on jatkunut työpajoissa ja yritystilaisuuksissa. Niissä on kuultu laajasti yrittäjien lisäksi luottamushenkilöitä ja kunnan omia elinvoimapalveluissa toimivia työntekijöitä. Myös kuntalaisille varataan mahdollisuus antaa panoksensa strategiatyöhön. Kunnan ja yrittäjien yhteistyöhön panostaminen sekä vuoropuhelu ovat tärkeitä tekijöitä, jotta teemme oikeita, elinvoimaa tukevia oikeita ratkaisuja. Sparrausapua yrittäjille löytyy myös kunnasta, kun elinkeinokeinopäällikkö ja työllisyyspäällikkö yhdessä ovat paikallisten yritysten tukena työvoiman saannissa, piilotyöpaikkojen täyttämisessä sekä nuorten ja pitkäaikaistyöttömien rekrytoinneissa.
Kulunut vuosi on osoittanut sen, miten nopeasti arki voi muuttua ja millaisia lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia muutoksilla voi olla pysyvinä pitämiimme asioihin. Korona-aika haastaa meitä kaikkia kehittämään toimintatapoja ja etsimään keinoja uusiutua ja pärjätä. Mutta tästäkin tilanteessa selviämme yhdessä, toisiamme tukien ja yhteistyötä tehden.
Yksi jokaisen ulottuvilla oleva keino tukea kotipaikkakuntaa, on ostaa paikallisia tuotteita ja palveluja. Siten vahvistat yritysten ja koko Vihdin elinvoimaisuutta, autat säilyttämään palveluita ja tuet työllisyyttä.
Erkki Eerola
kunnanjohtaja
***
Kuvituskuva: Foto Bakery
Teksti on julkaistu 1.10.2020 kunnanjohtajan puheenvuorona Luoteis-Uusimaa-lehdessä.