Ohje hengitystieinfektio-oireisten lasten huoltajille 25.8.2020 (Karviaisen pandemiaryhmä)
Koronavirus aiheuttaa hengitystieoireita (yskä, hengenahdistus, nuha, kuume, kurkkukipu, väsymys, lihaskivut), vatsaoireita (ripuli, pahoinvointi) ja joskus myös haju- tai makuaistin häiriöitä.
Selvästi oireisen lapsen ei pidä olla päivähoidossa tai koulussa. Vaikka oman lapsen oireiden ajateltaisiinkin olevan erittäin epätodennäköisesti COVID-infektiosta johtuvia, voi oireinen lapsi tartuttaa mitä tahansa sairastamaansa hengitystieinfektioita eteenpäin. Silloin koulun tai päivähoitopaikan ongelmat moninkertaistuvat muidenkin sairastuessa.
Milloin koronavirustestiin?
Lapsi tulee viedä koronavirustestiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.
Pelkkä kirkas nuha hyväkuntoisella lapsella ilman muuta flunssaoiretta ei edellytä näytteenottoa, mikäli kuitenkin lapsi on altistunut tai epäillään altistuneen koronalle ja hänellä on jokin lieväkin oire, testi on otettava.
Jos lapsi on flunssakierteessä, riittää, että hänet viedään koronavirustestiin, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran. Flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos oireet pysyvät samankaltaisina.
Jos perheessä useammalla henkilöllä on samantyyppisiä, samoihin aikoihin alkaneita oireita, riittää että yksi lapsista testataan. Mikäli testatun lapsen näyte on negatiivinen, voivat muutkin perheen lapset palata päivähoitoon tai kouluun siinä vaiheessa, kun heidän oireensa ovat selvästi lievittymässä. Kuitenkin kaikki oireilevat aikuiset on syytä testata.
1 vrk oireettomuuden jälkeen voi palata päivähoitoon/kouluun, vaikka testitulosta ei ole tullut tai sitä ei ole muutoin käytettävissä.
Lieväoireisena voi palata päivähoitoon/kouluun, jos testitulos on negatiivinen.
Päiväkoti/koulu ei voi vaatia testitodistusta.
Oireettomat perheenjäsenet voivat mennä normaalisti päivähoitoon/kouluun/töihin. Mikäli oireinen todetaan koronapositiiviseksi, perhe luonnollisesti asetetaan karanteeniin.
Mikäli lapsi on omaehtoisessa, matkustamiseen liittyvässä, 14 vuorokauden karanteenissa tai tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa, negatiivinen testitulos tai oireettomuus ei vapauta karanteenista.