Osallistu sinäkin Hävikkiviikkoon
Syyskuussa 7.-13.9.2020 vietetään kansallista Hävikkiviikkoa. Hävikkiviikon aikana on tarkoitus kiinnittää huomiota arjessa syntyvään ruokahävikkiin. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen, ja pienetkin teot ovat tärkeitä. Osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista.
Tiesitkö, että suomalaiset kotitaloudet heittävät 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin vuosittain? Henkilöä kohden tämä on noin 20-25 kiloa vuodessa. Ruokahävikki on taloudellisesti kestämätöntä mutta aiheuttaa myös merkittäviä ilmastopäästöjä vuosittain.
Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrän on arvioitu tuottavan yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin noin 100 000 keskivertohenkilöautoa. Ruokahävikin vähentäminen onkin yksi arjen tärkeistä ilmastoteoista!
Nappaa tästä talteen vinkit arjen ruokahävikin vähentämiseksi (vinkit hävikkiviikon verkkosivuilta):
- Mieti jo ennakkoon, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla on kotona, ja suunnittele ostokset sen mukaan.
- Ota valokuva jääkaappisi sisällöstä ennen lähtöäsi ruokaostoksille. Näin näet kaupassa mitä tuotteita jääkaapissasi jo on, ja vältyt turhilta ostoksilta.
- Pakkauskoon valinnassa on oleellista se, että kaikki pakkauksessa oleva ruoka tulee käytettyä. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin hukkaan menevän ruoan. Edullinen kilohinta ei merkitse säästöä, jos osa pakkauksesta jää lopulta käyttämättä.
- Muista, että parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.
- Muista aistinvarainen arviointi. Katso ja nuuhki. Jos ruoka ei näytä tai tuoksu pilaantuneelta, eikä viimeinen käyttöpäivä ole mennyt, kokeile maistaa pieni pala. Uskalla luottaa aisteihisi!
- Jos ruokaa jäi pieni määrä, hyödynnä se osana seuraavan päivän ateriaa. Jos ruokaa jäi isompi satsi, pakasta se ja käytä myöhemmin.
- Kaikkein nopeimmin pilaantuvat tuoretuotteet kannattaa asetella jääkaapissa samalle hyllylle silmiesi korkeudelle, jotta ne eivät unohdu kaapin perukoille.
- Ota ruokaa lautasellesi nälän, älä tottumuksen mukaan.
- Pidä pää kylmänä kaupassa: Osta vain ne tuotteet, jotka tiedät ehtiväsi käyttää ennen niiden pilaantumista.
- Ruokaostoksille ei kannata mennä nälkäisenä, sillä nälkäisenä on helppo sortua tarpeettomiin heräteostoksiin.