Tavoitteena turvallinen ja esteetön koti: Vanhustyön keskusliiton palveluja esiteltiin Vihdin vanhusneuvostolle
Vihdin vanhusneuvostossa tarjottiin mielenkiintoista tietoa kotona asumisen tuen ja korjausneuvonnan palveluista sekä asumista helpottavasta teknologiasta, kun neuvoston vieraaksi helmikuun kokoukseen saapui Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Nina Leino.
Vanhustyön keskusliitto on tarjonnut korjausneuvontaa jo yli 25 vuotta. Aluksi neuvonta oli tarkoitettu veteraaneille, nykyisin neuvonta on maksutonta kaikille yli 65-vuotiaille. Korjausneuvojat toimivat alueellisesti. Vanhusneuvoston kokouksessa vieraillut Leino on Vihdin alueen neuvoja ja hänen puoleensa voi kääntyä kuka vain kodin turvallisuuteen, esteettömyyteen ja kotona asumisen tukeen liittyvissä asioissa.
”Vanhustyön keskusliitto tarjoaa kaikille yli 65-vuotiaille maksutonta tukea kotona asumiseen ja kodin turvallisuuden parantamiseen. Korjausneuvonta pitää sisällään korjaustarpeiden kartoittamisen ohella myös muuta kotona asumisen tukeen tarkoitettua palvelua ja turvallisen asuinympäristön suunnittelun. Me annamme kotikäynneillä myös vinkkejä arkea helpottavasta teknologiasta”, kertoo Leino. ”Tavoitteenamme on, että jokaisella ikääntyvällä on mahdollisuus turvalliseen ja esteettömään kotona asumiseen.”
Kotona asumista tukevia muutostöitä ovat toiminnalliset muutostyöt, kuten liikkuminen kerroksissa, WC-tilat, sauna, keittiö, ovilukot ja kynnykset sekä valaistus ja turvallisuus, kuten paloturvallisuus. Peruskorjaustöitä ovat esimerkiksi vesijohdot ja viemärit, lämmitysjärjestelmät, hormit ja tulisijojen kunto, vesikatto sekä ikkunat ja ovet.
Miten saan apua kodin suunnitteluun ikääntyvälle paremmin soveltuvaksi?
Korjausneuvontaa saa jokainen yli 65-vuotias maksutta ja neuvonta käynnistyy asiakkaan yhteydenotosta. Maksuton palvelu pitää sisällään niin neuvonnan, kotikäynnin kuin mahdollisten muutosten suunnitelmat sekä tarvittaessa myös korjausavustushakemuksen täyttöavun.
”Kotikäynnillä korjausneuvojaa voi myös pyytää esittelemään erilaisia ikääntyville tarkoitettua arkea helpottavia, kotona asumista tukevia sekä myös paloturvallisuutta lisääviä laitteita”, kertoo Leino. Arkea helpottavia laitteita ovat esimerkiksi liesivahti, kuuloavustavat kuulokkeet, liiketunnistimella toimivat yövalot sekä palovaroittimet, joiden pattereiden vaihto on mahdollista lantiokorkeudelta. Lisäksi oven avaamisen apuvälineet ja avainpiippari, joka muistuttaa avainten paikasta tai niiden mukaan ottamisesta ulos lähdettäessä, helpottavat kotona asumista. Vanhusneuvosto tutustui ja testasi laitteita kokouksen yhteydessä ja totesi niiden lisäävän kotona asumisen turvallisuutta ja mukavuutta ikäihmisille merkittävästi. Esitteitä teknologiasta on saatavissa Vanhustyön keskusliitosta.
Tarvittaessa korjausneuvojat auttavat myös korjausmuutostyöt suorittavan urakoitsijan etsimisessä. Tällainen neuvonta on maksutonta, remonttikulut asiakas maksaa kuitenkin itse.
Kotona tehtäviin korjauksiin on saatavissa valtiolta avustusta, avustusten hakemisessa auttaa tarvittaessa korjausneuvoja
Leino esitteli vanhusneuvostolle myös Asumisen rahoituskeskuksen (ARA) korjausavustusten hakemisen periaatteita kotona asumista tukeviin remontteihin, kuten esimerkiksi sisäänkäynnin tai ulkorappujen korvaamiseen luiskalla tai pesutilojen ammeiden muuttamiseen suihkuiksi.
Aikaisemmin avustukset haettiin kunnalta, mutta vuodesta 2017 alkaen näiden korvausten myöntäminen on siirtynyt kunnilta ARA:lle. ARA:n avustuksia voi hakea korjaustöihin ARA:n kriteerit täyttävät yksityishenkilöt. Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat auttavat haussa.
Muutostöissä on kuitenkin aina varauduttava myös omavastuuosuuteen ja avustus on yleensä noin puolet (50-70%) hyväksytyistä korjauskuluista. Avustushakemisen neuvontaa sekä kotien korjaustarpeiden kartoitusta ja kotikäyntejä voi tiedustella maksutta Vihdin alueen korjausneuvoja Nina Leinolta (Vanhustyön keskusliitosta, puh. 050 449 3395).
Kattavasti tukea ikääntyville: Vanhustyön keskusliitto järjestää myös Ystäväpiiri -toimintaa yksinäisyyden ehkäisemiseksi
Korjausneuvonnan ohella Vanhustyön keskusliito tarjoaa myös muuta monipuolista tukea ikääntyville ja ikäihmisten kanssa työskenteleville. Ajankohtainen esimerkki on muun muassa Ystäväpiiri-toiminta, jonka tavoitteena on lievittää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä ja auttaa heitä löytämään uusia ystäviä yhteisöllisessä ja vertaistukeen perustuvassa ryhmässä. Liitto järjestää myös koulutusta aiheesta ja seuraava Etelä-Suomen alueen koulutus toteutetaan syksyllä 2019 Helsingissä. Tämä Ystäväpiiri-koulutus on suunnattu kaikille eri alojen vapaaehtoisille ja ammattilaisille, jotka haluavat vähentää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä sekä saada osaamista ryhmänohjaamiseen.
Ystäväpiiri-koulutuksessa tutustutaan yksinäisyyteen ilmiönä, paneudutaan ryhmädynamiikkaan, tarkastellaan ja kehitetään omaa toimintaa ohjaajana sekä hyödynnetään taiteen, kulttuurin ja liikunnan mahdollisuuksia ryhmätoiminnassa. Koulutukseen voivat hakea kaikki kiinnostuneet 16.8. mennessä verkkolomakkeella osoitteessa: www.vtkl.fi/tapahtumat tai ottamalla yhteyttä Ystäväpiiri-toiminnan Etelä-Suomen alueohjaajaan.
Mitä Ystäväpiiri-koulutus on? Katso lisätietoja tästä: https://www.youtube.com/watch?v=cc6YrveByeo
Vanhustyön keskusliitolta on korjausneuvonnan ja Ystäväpiiri -toiminnan ohella tilattavissa myös materiaalia ja maksuttomia esitteitä (mm. kotona asumista tukevasta arkiteknologiasta), Vanhustyön lehteä sekä toimintaa tukevia virikemateriaaleja myös ryhmien kanssa toimiville tahoille, kuten hoitokodeille.
Mitä Vanhustyön keskusliitto tekee?
Vanhustyön keskusliitto on valtakunnallinen keskusjärjestö ja sen tarkoituksena on edistää vanhusten ja ikääntyvien hyvinvointia ja sosiaalista turvallisuutta. Liiton keskeisinä tehtävinä on mm. kehittää yhteistoimintaa vanhusten ja ikääntyvien hyväksi toimivien yhteisöjen kesken, pitää yhteyttä alan viranomaisiin ja muihin vaikuttajiin sekä tuottaa voittoa tavoittelematta asumis-, kotihoito-, tuki-, kuntoutus- ja virkistyspalveluja.
Erityisesti liitto tarjoaa ohjaus- ja tukitoimintaa, joita korjausneuvonnan ohella ovat mm.:
• Ystäväpiiri -toiminta,
• omahoitovalmennus -toiminta,
• senioritoiminta ja
• SeniorSurf -toiminta, jonka tavoitteena on tarjota apua ikääntyville sähköisten palveluiden sekä uusien teknologioiden ja laitteiden käyttöön.
Lisätietoa korjausneuvonnasta: http://www.vtkl.fi/fin/toimimme/korjausneuvonta/
Kuvat ja teksti: Saara Rahkonen-Rannikko