Luvan hakeminen
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että hankkeeseen haetaan määräysten mukainen lupa, rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Hankkeeseen ryhtyvällä tulee olla hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät edellytykset sen toteuttamiseen sekä käytettävissään pätevä ryhmä tarvittavien alojen asiantuntemusta.
Rakennusvalvonnan tarkastajat antavat ohjeita ja neuvoja sekä tarvittavista luvista että lupamenettelystä.
1. Ennakkokäsittely
Rakennusvalvonnassa halutaan painottaa ennakkokäsittelyn merkitystä. Rakennushankkeen rakennuttaja ja pääsuunnittelija ovat yhteydessä rakennusvalvontaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa suunnittelun käynnistyessä. Siten tulee käytyä riittävän ajoissa läpi hankkeen suunnittelun ja lupakäsittelyn kannalta olennaiset kysymykset, jotka vaikuttavat edellytyksiin myöntää lupa. Ohjeistuksella, neuvonnalla ja alustavien suunnitelmien tarkastuksella varmistetaan, että lupahakemus kaikkine liitteineen on mahdollisimman riittävän kattava, suunnitelmat kaavan ja määräysten mukaiset ja rakennettava rakennus ympäristöönsä sopiva.
Keskeinen osa rakennusvalvonnan ennakoivan lupakäsittelyn toimintatapaa on varmistaa rakennushankkeessa toimivien suunnittelijoiden pätevyys lupakäsittelyn alkuvaiheissa. On luvan hakijan etu, ettei hän teetä suunnittelua henkilöllä, jolta puuttuu säännösten edellyttämä kelpoisuus. Lupaviranomaisen tehtävänä on osaltaan huolehtia, että suunnitteluun on kytketty hankkeen vaativuutta vastaavat pätevät suunnittelijat.
2. Lupakäsittely
Lupahakemuksesta pyydetään tarvittaessa lausuntoja eri tahoilta, mm. kaavoitus, ympäristövalvonta, mittatoimi ja kunnallistekniikka.
Sisäisessä lupapalaverissa tarkastellaan hankkeen sopivuus rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä kaavanmukaisuus. Rakennusvalvonnan sisäisessä palaverissa tarkastellaan erityisesti turvallisuuteen ja terveellisyyteen vaikuttavat asiat, mm. rakenne- ja palotekniset ratkaisut.
Lupahakemuksesta kuullaan naapureita joko hakijan tai kunnan toimesta. Mikäli hanke vaatii naapurin suostumuksen, on sen toimittaminen hakijan tehtävä.
Hakemusasiakirjoja ja suunnitelmaa voi korjata ja täydentää lupakäsittelyn aikana. Puutteellisen hakemuksen jättämisestä lupakäsittelyyn ei ole hankkeen etenemisen kannalta etua. Jos hakemuksesta puuttuu käsittelyn kannalta olennaisia asiakirjoja tai suunnitelmat ovat keskeneräisiä, ei luvan käsittelyä voida aloittaa.
3. Lupapäätös
Rakentaminen tai muu toimenpiteen suorittaminen voidaan aloittaa, kun lupa on lainvoimainen. Lupaviranomainen voi kuitenkin hakemuksesta myöntää oikeuden aloittaa työt asetettavan vakuuden nojalla ennen lainvoimaisuutta. Aloittamisoikeutta voi hakea lupahakemuksen yhteydessä. Tehdystä lupapäätöksestä laskutetaan taksan mukainen lupamaksu.
Viranhaltijapäätökset
Viranhaltijat päättävät toimenpideluvista ja jatkoajoista.
Viranhaltijapäätöksissä päätöspäivä on keskiviikko ja/tai torstai. Päätökset ovat julkisesti nähtävillä päätöspäiviä seuraavina päivinä (julkipanopäivä).
Lainvoiman viranhaltijan tekemä päätös saa 14 vuorokauden jälkeen, laskettuna antopäivästä.
Lupapäätöksen voimassaoloaika ja jatkaminen
Myönnetty lupa on oikeus tietyn rakentamistoimenpiteen tai muun toimenpiteen suorittamiseen. Toimenpidettä ei kuitenkaan ole pakko toteuttaa, vaan lupa voidaan jättää raukeamaan.
Rakennuslupa raukeaa, jollei rakennustyötä ole aloitettu kolmessa vuodessa tai saatettu loppuun viiden vuoden kuluessa. Toimenpide- ja purkamislupa raukeaa, jollei toimenpidettä ole suoritettu kolmen vuoden kuluessa.
Lupapäätöksen voimassaoloaikana tehdystä hakemuksesta luvan voimassaoloaikaa voidaan maankäyttö- ja rakennuslaissa mainituin edellytyksin jatkaa.
4. Muutoksenhaku
Viranhaltijan tekemään lupapäätökseen tyytymätön voi hakea muutosta päätökseen tekemällä ympäristölautakunnalle osoitetun kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimusaika on 14 päivää päätöksen antopäivästä.
Asianosaisille toimitettaviin lupapäätöksiin liitetään mukaan muutoksenhakuohje.
Hyödyllisiä linkkejä
Maankäyttö- ja rakennuslaki (Finlex)
Viimeksi päivitetty 09.08.2023