Jätteet ja kierrätys
Jätehuolto koskee kaikkia asukkaita ja kotitalouksia. Jätelain tiukentumisen myötä määräykset tiukentuvat ja kotitalouksien jätteiden lajittelu tulee toteuttaa entistä huolellisemmin. Tiukennusten tarkoituksena on saada jo käytössä olevat resurssit paremmin hyödynnettyä kiertoon ja uusien tuotteiden valmistukseen Omassa jätehuollossa on myös mahdollista säästää, kun lajittelee huolella. Kunnallisen jätehuollon tehtävistä Vihdissä vastaa Rosk´n Roll Oy Ab, joka toimii Uudenmaan alueella 12 kunnassa. Jäsenkuntien alueen viranomaistehtävistä huolehtii Uudenmaan jätelautakunta.
Jätehuoltoon liittyvissä käytännön järjestelyissä ja kysymyksissä, ota yhteyttä suoraan jätehuoltoyhtiöön. Ajantasaiset yhteystiedot löydät Rosk´n Rollin sivuilta.
Uudenmaan jätelautakunta
Uudenmaan jätelautakunta on kahdentoista kunnan (Askola, Hanko, Inkoo, Karkkila, Lohja, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio ja Vihti) yhteislautakunta, joka vastaa kuntiensa jätehuoltoon liittyvistä viranomaistehtävistä. Lautakunta antaa alueellaan noudatettavat jätehuoltomääräykset, jätelakiin perustuvia yleisiä määräyksiä, hyväksyy jätetaksan ja sen mukaiset jätehuoltoon liittyvät maksut sekä valvoo jätehuollon toimivuutta. Uudenmaan jätelautakunnan ajantasaiset yhteystiedot löytyvät jätelautakunnan omilta sivuilta.
Kotitalouksien jätehuolto
Kotitalouksissa jätehuolto voidaan järjestää kiinteistökohtaisella tai taloyhtiökohtaisella keräyksellä. Haja-asutusalueilla on käytössä myös sekajätepistepalvelu, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan siihen liittyneille ja sen käytöstä maksaville asiakkaille.
Jäteasemat
Vihdin jäteasema sijaitsee Koivissillassa osoitteessa Kumpunotkolantie, 03400 Vihti.
Aukioloaikoina henkilökuntaa on paikalla auttamassa ja opastamassa. Jäteasemat palvelevat aukioloaikoina sekä kotitalouksia että pienyrityksiä. Lisätietoa Vihdin jäteaseman palveluista täältä. Huomaa, että kotitaloudet voivat tuoda monet jätteet maksutta, kunhan ne on lajiteltu oikein.
Tutustu jäteoppaan lajitteluohjeisiin ennen jäteasemalla asiointia. Jäteasemalle tultaessa ilmoittaudutaan jäteaseman hoitajalle, jolta saat tarkemmat ohjeet siitä, mihin erityyppiset jäte-erät asemalla kuuluvat.
Rosk’n Rollin kaikki jäteasemat
Kierrätyspisteet
Kierrätyspisteillä lajitellaan pisteestä riippuen kartonki-, muovi- ja lasipakkauksia sekä pienmetallia ja paperia. Lisäksi voi olla myös uudelleenkäytettävien, ehjien vaatteiden kierrätyskontteja. Kierrätyspisteet on tarkoitettu kyseisten kierrätysmateriaalien pienerille. Isommat erät tulee aina viedä jäteasemille. Osaa pisteistä ylläpitää tuottajayhteisöt ja Rosk’n Roll täydentää verkostoa. Kaikki kierrätyspisteet löytyvät kierratys.info -sivustolta.
Kompostointi
3-4 asunnon taloyhtiöissä tulee biojäte kerätä erikseen 1.4.2023 alkaen. Vihdissä Nummelan alueella biojätteen erilliskeräys koskee 1.11.2023 alkaen kaikkia vakituisia asuinkiinteistöjä, myös yhden omakotitalon asukkaita. Biojätteet ja kasviperäiset jätteet on vaihtoehtoisesti mahdollista myös kompostoida omalla kiinteistöllä. Elintarvikejätteitä saa kompostoida ainoastaan lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa lämpökompostorissa, johon on haittaeläinten pääsy estetty. Biojätteestä valmistuneen kompostimullan voi käyttää omassa puutarhassa.
Kaikkien biojätettä kompostoivien omakotiasujien ja kesämökkiläisten tulee tehdä ilmoitus Uudenmaan jätelautakunnalle heidän ohjeidensa mukaisesti. Lautakunnan sivuilla tehtävää ilmoitusta varten tarvitset kiinteistön ja kompostorin tiedot. Ilmoitus on mahdollista tehdä myös paperilomakkeella. Pelkästä puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta.
Puutarhajätteet
Omia puutarhajätteitä voi käsitellä omalla pihalla. Niiden vieminen oman tontin ulkopuolella olevaan lähimetsään tai pusikkoon on kiellettyä. Omat puutarhajätteet voi kompostoida ja hyödyntää maanparannusaineena. Taajaan asutulla alueella puutarhajätteiden polttaminen kiinteistöllä ei ole sallittua. Haja-asutusalueella voi polttaa pieniä määriä kuivia oksia ja risuja. Polttamisesta ei saa aiheutua haittaa naapureille.
Romuajoneuvot
Ajoneuvot eivät kuulu lahoamaan pihoille tai muualle ympäristöön. Niiden lojuessa käyttämättöminä ja hyödyttäminä vuosia, ne katsotaan romuajoneuvoiksi. Varastointi tulisi hoitaa asianmukaisesti ja parasta olisi, jos tällaiset ajoneuvot saataisiin ajoissa asianmukaisesti hoidettuun kierrätykseen ja hyödynnettyä materiaalina. Vihdin ympäristövalvonta on julkaissut aiheesta ohjeen, jonka tarkoituksena on tiedottaa rojuajoneuvojen kierrätyksestä asianmukaisesti.
Vaaralliset jätteet
Vaarallinen jäte (entinen ongelmajäte) on erityisen tärkeää saada pois muun jätteen seasta. Siitä voi aiheutua väärässä paikassa vaaraa ihmisille, eläimille, terveydelle ja ympäristölle. Vaarallisia jätteitä ovat mm: lakat, liimat, öljyt, akut, paristot, maalit, pesuaineet, liuottimet, elohopeapitoiset jätteet, sammuttimet, erilaiset kemikaalit, aerosolit… Vaarallista jätettä kerätään jäteasemilla, vaarallisen jätteen konteissa ja kiertävillä keräyksillä. Paristonkeräyspisteitä löytyy kaupoista. Lääkejätteet tulee toimittaa suoraan apteekkeihin. Lisätietoa vaarallisista jätteistä ja niiden vastaanottopaikoista löydät Rosk´n Rollin sivuilta.
Sähkö- ja elektroniikkaromu
Kaikki käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet, jotka ovat vaatineet toimiakseen sähköä, akkua tai paristoja kuuluvat SER-keräykseen. Pieniä laitteita ottavat vastaan laitteita myyvät erikois- ja päivittäistavaraliikkeet. Isoja ja pieniä laitteita otetaan vastaan jäteasemilla maksutta.
Keräysautot Otto ja Romulus
Rosk´n Rollin vaarallisen jätteen keräysauto Otto ja metalliromun keräysauto Romulus kiertävät keväisin ja kesäisin etenkin Länsi-Uudenmaan haja-asutusalueilla. Autot ottavat vastaan kodin vaarallisia jätteitä ja metalliromua maksutta. Lisätietoa Oton ja Romuluksen aikatauluista ja vastaanotettavista jätteistä täältä.
Viimeksi päivitetty 06.08.2024