Vastauksia usein kysyttyihin asioihin
Lupien hakeminen
Vihdin kunnan ympäristövalvonnalla on käytössä Lupapiste -palvelu, jonka kautta pääsääntöisesti haetaan ympäristön lupia ja tehdään ilmoituksia.
Lupapisteen kautta voi kuitenkin toistaiseksi hakea poikkeamista ympäristönsuojelumääräyksistä vain öljysäiliön maahan jättämisen osalta. Esimerkiksi haettaessa poikkeamista jätevesien käsittelystä tulee hakemus lähettää sähköpostitse. Lisätietoja ympäristönsuojelumääräyksistä poikkeamisesta ympäristövalvonnan nettisivuilta.
Lisäksi ilmoituksen poikkeavasta lannan levitysajasta voi toistaiseksi tehdä vain sähköpostitse. Lisätietoja ilmoituksen tekemisestä ympäristövalvonnan nettisivuilta.
Sähköpostitse tehtävä ilmoitus tai hakemus tulee lähettää osoitteeseen kunnanvirasto(at)vihti.fi.
Ekopisteiden roskaisuus
Jos havaitsette ekopisteen olevan roskaantunut, esimerkiksi sinne kuulumattomien jätteiden vuoksi, niin ensisijaisesti on hyvä olla yhteydessä ekopistettä hoitavaan tahoon. Vihdin kunnassa on sekä Rosk’n Rollin että Ringin ekopisteitä. Ekopisteeltä löytyy yhteystiedot pistettä ylläpitävälle taholle.
Rosk’n Rollin asiakaspalvelun yhteystiedot.
Ringin asiakaspalvelun yhteystiedot.
Kompostointi-ilmoitus
3 – 4 asunnon taloyhtiöissä on tullut kerätä biojäte erikseen 1.4.2023 alkaen. Vihdissä Nummelan alueella biojätteen erilliskeräys on koskenut 1.11.2023 alkaen kaikkia vakituisia asuinkiinteistöjä, myös yhden omakotitalon asukkaita. Biojätteet ja kasviperäiset jätteet on vaihtoehtoisesti mahdollista myös kompostoida omalla kiinteistöllä. Elintarvikejätteitä saa kompostoida ainoastaan lämpöeristetyssä, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa lämpökompostorissa, johon on haittaeläinten pääsy estetty. Biojätteestä valmistuneen kompostimullan voi käyttää omassa puutarhassa.
Kaikkien biojätettä kompostoivien omakotiasujien ja kesämökkiläisten tulee tehdä ilmoitus Uudenmaan jätelautakunnalle. Ohjeita ilmoituksen tekemiseen ja ilmoituslomake löytyvät Uudenmaan jätelautakunnan nettisivuilta. Ilmoitusta varten tarvitset kiinteistön ja kompostorin tiedot. Ilmoitus on mahdollista tehdä myös paperilomakkeella. Pelkästä puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta. On hyvä huomioida, että ilmoitus on voimassa viisi vuotta, minkä jälkeen se on uusittava. Myös kompostoinnin lopettamisesta tulee ilmoittaa.
Lisätietoja löytyy myös Rosk’n Rollin nettisivuilta.
Romuajoneuvojen siirto
Yksityishenkilö voi pyytää kunnalta apua romuajoneuvon siirtämiseen omalta kiinteistöltään. Tällainen tilanne voi tulla eteen esimerkiksi, jos kiinteistönomistaja ei ole kyseisen romuajoneuvon omistaja. Pyyntö tulee tehdä kirjallisesti täyttämällä virka-apupyyntölomake. Lomake löytyy täältä. Kunta perii maksun ajoneuvon siirrosta.
Rotat
Terveysvalvonta voi tarvittaessa arvioida tarkastuskäynnillä tai yhteydenottojen perusteella, onko rottia niin paljon, että niistä voi aiheutua terveyshaittaa. Yksittäisiä rottahavaintoja ei lähtökohtaisesti ole peruste puhua terveyshaitasta, joka aiheuttaisi viranomaistoimenpiteitä. Mikäli rottia on paljon ja ongelma laaja, siten että niiden johdosta voi aiheutua terveyshaittaa, voi kunnan terveydensuojeluviranomainen määrätä kiinteistön omistajan hävittämään rotat alueeltaan.
Haittaeläinten torjunta on aina kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulla. Terveysvalvonnalla ei ole tuhoeläinten torjuntapalvelua, eikä se neuvo torjuntatoimenpiteiden käytännön suorittamisessa. Haittaeläimille tarkoitettuja torjunta-aineita tai pyydyksiä voi ostaa mm. rautakaupoista, tavarataloista ja puutarhamyymälöistä. Torjunta suoritetaan valmistajan ohjeistuksen mukaisesti. Mikäli olet kiinteistön omistaja ja tarvitset apua torjuntatoimenpiteissä, on suositeltavaa kääntyä suoraan torjuntaa tekevän yrityksen puoleen. Tuholaistorjuntaa tekevien yritysten yhteystiedot löydät esim. internetin yrityshakemistoista tai numeropalvelusta.
Terveysvalvonnan yhteystiedot löytyvät Lohjan kaupungin nettisivuilta. Lohjan terveydensuojelu hoitaa siis myös Vihdin kunnan alueen asioita.
Uimarantojen levätilanteen seuranta
Vesinäytteet uimarannoilta otetaan uimakauden aikana 15.6 – 31.8. noin kerran kuukaudessa. EU-uimarannoista otetaan lisäksi yksi näyte ennen uimakauden alkua. EU-uimarantoja ovat Myllylampi, Varikkaa ja Otalampi. Vesinäytteiden tulokset päivitetään Vihdin kunnan nettisivuille.
Sinilevän eli syanobakteerien määrät voivat vaihdella päivittäin, joten uimarannalle mentäessä on hyvä aina tarkastella veden laatua.
Kunnan virallisiin rantoihin viedään tiedotteet sinilevistä. Jokaisenoikeuksiin kuuluu uiminen myös muilla kuin kunnan hallinnoimilla alueilla tai virallisilla rannoilla. Näihin paikkoihin ei viedä tiedotteita sinilevistä tai muistakaan haitoista eikä niistä kohteista oteta vesinäytteitä. Jokaisenoikeuksiin kuuluu myös velvollisuus ja vastuu ottaa selvää mahdollisista riskeistä itse. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei suositella päästettävän sinileväiseen veteen. Puolet syanobakteeriesiintymistä on arvioitu olevan myrkyllisiä.
Vesiliikenteen kiellot ja rajoitukset
Useilla Vihdin kunnan alueen järvillä on vesiliikenteeseen liittyviä kieltoja ja rajoituksia. Kielto ja rajoitusalueita voi tarkastella Väyläviraston karttapalvelussa.
Esimerkiksi Hiidenvedellä on kielletty vesiskootterilla ajo ja Enäjärvellä on kielletty aluksen kulku moottorivoimaa käyttäen. Kielto koskee myös sähköperämoottoreita.
Traficomin nettisivuille on koottu kysymyksiä ja vastauksia hyvin laajasti vesiliikennerajoituksiin liittyen.
Viimeksi päivitetty 08.01.2025