Poikkeamislupa
Poikkeaminen kaavasta
Yleiskaava- alueella, asemakaava -alueella ja ranta-asemakaava -alueella tulee hakea poikkeamista, mikäli on tarve rakentaa sillä tavoin kaavamääräyksistä poiketen, ettei poikkeamisen voida katsoa olevan vähäinen, jolloin siitä voidaan päättää rakennuslupahakemuksen yhteydessä. Vihdissä nämä poikkeamispäätökset tekee tekninen johtaja. Poikkeamislupia valmistelee rakennustarkastajat.
Poikkeamispäätös tarvitaan myös silloin, kun kyseessä on rakennuksen käyttötarkoituksen muutos (esim. loma-asunto omakotitaloksi). Jos käyttötarkoituksen muutos on ns. alaspäin (omakotitalo loma-asunnoksi), ei tarvita poikkeamispäätöstä, vaan asian ratkaisee rakennustarkastaja.
Poikkeamislupa ja sen yhteydessä tehtävä suunnittelutarveratkaisu
Alueilla, joilla on rakennuskielto asemakaavan tai yleiskaavan laatimiseksi, pitää ennen rakennusluvan myöntämistä hakea poikkeamista rakennuskiellosta. Useimmiten yleiskaavakiellon alueella joudutaan tekemään samalla suunnittelutarveratkaisu. Tietoa voimassa olevista rakennuskielloista.
Poikkeaminen ja suunnittelutarve ranta-alueelle rakennettaessa
Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rannalle rakentaminen on kielletty ilman asianmukaista kaavaa, minkä vuoksi kaavoitettujen alueiden ulkopuolella rannalla rakentaminen vaatii aina poikkeamispäätöksen. Kunta tekee nykyisin poikkeamislupapäätökset myös rantavyöhykkeelle (ns. rantapoikkeaminen) uuden rakennuspaikan muodostamiseksi tai suuren laajennuksen (laajennus suurempi kuin alkuperäinen rakennus/ laajennus yli 100 m2:ä) rakentamiseksi.
Ranta-alueeksi määritellään varsin pienienkin vesistöjen ranta-alueet, mm. jokien (jopa purojen) rannat. Ranta-alueen leveys on 100-300 metriä maastonmuodoista ja maaston peitteisyydestä riippuen.
Rantavyöhyke on ranta-alueen rannan puoleinen osa ja on ranta-aluetta kapeampi.
Viimeksi päivitetty 30.09.2024