Tunnetko jo uuden tieliikennelain?
Uusi tieliikennelaki astui voimaan kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Lain myötä tulee muutoksia liikennemerkkeihin ja tiemerkintöihin, mutta myös jokaista tiellä liikkujaa koskevat säännöt ja velvoitteet muuttuvat.
Nummelassa sijaitsevalla Sepänpihan asuinalueella tullaan näkemään uuden tieliikennelain mukaisia liikennemerkkejä.
Uusia liikennemerkkejä otetaan käyttöön noin 50 ja joidenkin vanhojen liikennemerkkien ulkonäköä on selkeytetty. Muuttuneet liikennemerkit korvataan pääosin 10 vuoden siirtymäajan kuluessa. Nykyiset keltaiset sulkuviivat, varoitusviivat ja sulkualueet muuttuvat valkoisiksi kolmen vuoden siirtymäajan aikana. Lisäksi pyörätien jatkeen merkinnät ja väistämisvelvollisuussääntö muuttuvat. Siirtymävaiheen aikana on kiinnitettävä erityistä huomiota liikenteessä, sillä vanhoja ja uusia merkkejä ja merkintöjä tulee olemaan sekaisin liikenneympäristössä.
Uudella lailla pyritään lisäämään liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Laissa korostetaan toisten huomioon ottamista sekä jokaisen tienkäyttäjän vastuuta omista valinnoistaan. Muidenkin käyttäytymisen ennakoiminen sekä vallitsevien ajo-olosuhteiden huomioiminen on jatkossa lakiin kirjattu velvoite.
Ennakointivelvollisuus
Yksi tärkeä muutos on tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus. Ennakointivelvollisuus tarkoittaa, että jokaisen tienkäyttäjän on ennakoitava muiden tienkäyttäjien toimintaa ja sovitettava oma toimintansa niin, että liikenne on sujuvaa ja turvallista. Tienkäyttäjän on myös noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran tai vahingon välttämiseksi. Ajoneuvoa tulee kuljettaa liikenneturvallisuuden edellyttämällä tavalla huomioiden vallitsevat olosuhteet, kuten sää, keli, tien kunto ja näkyvyys.
Ajonopeudet
Kevytperävaunua vetävän henkilö- tai pakettiauton suurin sallittu nopeus on jatkossa 100 km/h, mikä asettaa kuormaamiselle entistä enemmän merkitystä. Paketti-, ruumis-, huolto- ja matkailuautoilta poistuu ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus, joten niillä saa ajaa tie- tai aluekohtaisen nopeusrajoituksen mukaan. Liikenteessä on kuitenkin aina huomioitava vallitsevat olosuhteet ja sovitettava ajonopeus niiden mukaisesti. Joillekin teille voidaan asettaa myös vähimmäisnopeus.
Kaistanvaihto ja ohittaminen
Laissa on täsmennetty, että ohitettavan ajoneuvon kuljettaja ei saa vaikeuttaa ohitusta. Kaksi- tai useampikaistaiselle tielle tai kadulle käännyttäessä, saa risteyksestä poistua käyttäen sopivinta ajokaistaa. Käännyttäessä on huomioitava mahdolliset vastaantulevat, vierellä kulkevat ja perässä tulevat.
Pysäköinti
Taajamien kaksisuuntaisilla teillä sallitaan jatkossa pysäköinti ja pysäyttäminen myös ajosuunnasta katsottuna tien vasemmalla puolella. Vasemmalle puolelle pysäköidessä on varmistettava, että se ei vaaranna tai haittaa muita tienkäyttäjiä, sillä pysäköidessä on ylitettävä vastaantuleva kaista. Liikkeelle lähtiessä on väistettävä sekä takaa että vastaantulevaa liikennettä. Pysäköintiajan alkamisen voi ilmoittaa selkeästi havaittavalla tavalla muutenkin kuin pysäköintikiekolla.
Valojen käyttäminen
Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on ajon aikana käytettävä ajovaloja ja takavaloja, kun ajoneuvoa kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai jos näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut. Huomiovalot eivät tällöin riitä. Uuden lain myötä tielle pysäköidyssä ajoneuvossa (myös perävaunussa) on oltava valot pimeällä. Hätävilkkuja saa jatkossa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa, mikäli muita tienkäyttäjiä on tarpeellista varoittaa välittömästä vaarasta.
Pyöräilyä koskevia sääntömuutoksia
Uudessa tieliikennelaissa on myös pyöräilyä koskevia sääntömuutoksia. Pimeällä tai hämärän aikaan ajettaessa täytyy käyttää valkoista tai vaaleankeltaista etuvaloa ja punaista takavaloa. Valot voi kiinnittää joko pyörään tai pyöräilijään. Pyöräilijän ja autoilijan väliset väistämissäännöt pysyvät pääosin ennallaan.
Uusi laki tuo muutoksen myös pyörätien jatkeen merkitsemiseen. Jatkossa pyörätien jatkeen tiemerkintää käytetään vain, jos risteävälle suunnalle on liikennemerkillä osoitettu väistämisvelvollisuus pyöräilijöitä kohtaan. Pyörätien jatkeen merkinnästä voi siis päätellä, että autoilijan on väistettävä tietä ylittävää pyöräilijää. Liikenneympäristössä voi olla erilaisia merkintätapoja kahden vuoden siirtymäajan aikana, minkä seurauksena etenkin risteyksissä on kiinnitettävä erityistä huomiota varovaisuuteen ja ennakointiin. Yksisuuntaisella tiellä voi pyöräillä jatkossa kahteen suuntaan, jos se on sallittu liikennemerkin lisäkilvellä.
Esimerkkejä uusista liikennemerkeistä
Keskusta-liikennemerkillä voidaan jatkossa ohjata kaupunkien ja taajamien keskustoihin esimerkiksi kaupunkien sisääntuloväylillä.
Vähimmäisnopeus-merkillä osoitetulla tiellä ei saa ajaa mainittua nopeutta hiljempaa, jos liikennetilanne ei sitä edellytä. Merkin voimassaolon päättymisestä ilmoitetaan vähimmäisnopeus päättyy -merkillä.
Ajokaistojen yhdistyminen -merkillä osoitetussa paikassa kahden kaistan yhdistyessä ajetaan vetoketjuperiaatteella molempia kaistoja niiden loppuun ja siirrytään kaistojen yhtymäkohdassa jatkuvalle kaistalle vuoron perään.
Kauriseläimiä-merkillä varoitetaan kauriseläimistä.
Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkki tarkoittaa pyöräilijän tienylityspaikkaa ja sillä voidaan merkitä korotettu pyörätien jatke. Ajoneuvon kuljettajalla on väistämisvelvollisuus pyörätien jatkeella kulkevaan pyöräilijään nähden.
Pyöräkatu-liikennemerkki tarkoittaa sitä, että autoilijan tulee sovittaa nopeutensa pyörien liikenteen mukaiseksi pyöräkadulla. Pyöräkadulla myös autot ajavat ajoradalla pyöräilijöiden tahtiin.
Lähteet ja lisätietoja
Kuva: Vihdin kunta