Opiskeluohjeita
Vastuun kantaminen ja pitkäjänteisyys
Opiskelu lukiossa lisää valintamahdollisuuksiasi huomattavasti. Samalla se edellyttää vastuun ottamista omasta opiskelusta ja etenemisestä. Se vaatii ponnistelua ja ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä. Säännöllinen työskentely ja vaivannäkö tuottavat parhaan tuloksen. Lukiossa sinun on mahdollista suunnitella opiskelusi kiinnostuksesi ja voimiesi mukaan. Muista kuitenkin, että erityisesti opiskelujen alkuvaiheessa on huolehdittava siitä, että valitset opintojaksoja riittävästi, jotta pääset hyvään opiskelurytmiin (keskimäärin 12 – 14 opintopistettä/periodi). Jotta valmistut lukiosta kolmessa vuodessa, sinun on hyvä suorittaa opintoja vuosittain seuraavasti: 1. opiskeluvuotena noin 60 opintopistettä, 2. vuotena noin 60 ja 3. vuotena noin 30 opintopistettä. Huomioithan, että kyseiset opintopistemäärät on tehty minimimäärällä ja ohjeelliseksi; enemmän voit luonnollisesti ottaa oman mielenkiintosi, jaksamisesi ja jatko-opintosuunnitelmiesi mukaan.
Opiskelutekniikka ja motivaatio
Kiinnitä alusta lähtien huomiota opiskelutekniikkaasi ja pyri kehittämään sitä jatkuvasti. Oppiaineiden opintojaksot ovat tiiviitä, laajoja ja nopeatahtisia. Opettele huolehtimaan itse motivoinnistasi – yritä löytää asioiden positiiviset puolet. Oppiminen on tehokkainta, kun käytetään vaihtelevasti eri oppimistapoja ja niiden yhdistelmiä. Löydä omat vahvuutesi – harjoitus tekee mestarin! Oppimisen taidot -opintojaksolla (TO3) avulla voit löytää juuri itsellesi parhaat tavat opiskella, joten harkitse sen valitsemista opinto-ohjelmaasi. Lisätietoja opintojaksosta löydät opintojakson omasta blogista Oppimisen taidot.
Oppitunneista saat enemmän irti, kun olet aktiivinen, kyselet, kuuntelet, viittaat, väittelet, harjoittelet ja teet muistiinpanoja. Opettele käyttämään oppikirjojen lisäksi myös muita tietolähteitä. Onnistuminen vaatii älyllistä uteliaisuutta ja kokonaisuuksien hallintaa. Arvioi voimasi oikein, suunnittele opiskeluaikataulusi tavoitteittesi ja voimavarojesi mukaan.
Yhteisön tuki
Älä lannistu vaikeuksista vaan pyydä apua opiskelutovereilta, ryhmänohjaajalta, opinto-ohjaajalta, erityisopettajalta tai aineenopettajalta. Kouluyhteisömme kaikilla jäsenillä on yhteinen päämäärä: myönteinen, kannustava ja oppimista helpottava ilmapiiri.
On tärkeää, että käyt viikoittain ryhmänohjaustunneilla, joilla saat ajankohtaista tarkentavaa tietoa tulevista tapahtumista ja mahdollisista muutoksista. Seuraa myös kuulutusten ja ilmoitustaulujen informaatioita. Erityisesti abiturienttien täytyy olla tarkkana, sillä ylioppilaskirjoituksiin ja tentteihin liittyvät asiat ja tarkemmat aikataulut päivittyvät lukuvuoden kuluessa.
Viimeksi päivitetty 15.02.2024