Jalkautuva nuorisotyö
Kokoontuminen ja ajan viettäminen kavereiden kanssa erilaisissa julkisissa ja puolijulkisissa paikoissa on nuorille tyypillistä ja normaalia. Jotta nuorille tarjotut palvelut ja palveluntarve kohtaavat, on nuorisotyön tärkeää jalkautua ja liikkua siellä missä nuoretkin. Jalkautumisen avulla nuorisotyö pystyy elämään ajassa ja seuraamaan nuoria puhututtavia ilmiöitä ja nuorten kulttuuria reaaliaikaisesti.
Yksi keskeisimmistä tavoitteista nuorisotyössä on laaja-alainen saavutettavuus; jalkautumalla nuorten keskuuteen heidän suosimiin toimintaympäristöihin mahdollistuu myös sellaisten nuorten kohtaaminen, jotka eivät käy nuorisotiloilla. Myös nuorisotiloilla käyviä nuoria opitaan tuntemaan paremmin, kun heitä kohdataan laajasti erilaisissa toimintaympäristöissä.
Vihdin kunnan nuorisopalvelujen ja muiden yhteistyökumppanien toteuttamana jalkautuminen on aina ammatillista ja suunnitelmallista. Jalkautumisen käytänteet, reunaehdot, tavoitteet sekä aikataulut sovitaan aina yhdessä ennen jalkautumisen aloittamista. Jalkautuminen keskittyy pääasiassa juhlaviikonloppuihin, koulujen lopetus ja aloitus ajankohtiin, sekä muutamiin muihin juhlapyhiin.
Jalkautuminen toteutetaan pääsääntöisesti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Näin saadaan kattavin paikallistuntemus käyttöön.
Toimivampaa vuorovaikutusta ja vuoropuhelua
Jalkautujien tärkein tehtävä on olla nuorille läsnä, tukea ja auttaa heitä tarvittaessa ja havainnoida ympäristöä. Usein jo pelkkä turvallisten aikuisten läsnäolo rauhoittaa ilmapiiriä, ennaltaehkäisee hankalia tilanteita sekä luo maaperää mieltä askarruttavista asioista keskustelemiselle.
Nuorten arkisissa toimintaympäristöissä liikkuminen parantaa aikuisten ja nuorten välistä vuorovaikutusta.
Kunnioittavia kohtaamisia puolueettomalla maaperällä
Ulkona kaduilla, parkkipaikoilla, puistoissa ja muissa julkisissa tiloissa (kauppakeskukset, kahvilat jne.) liikutaan puolueettomalla maaperällä, jolloin sekä aikuisten että nuorten rooli on erilainen kuin esimerkiksi koulussa tai nuorisotilassa. Nuoren tunteminen jää usein ohueksi, jos nuori kohdataan aina pelkästään esimerkiksi nuorisotilalla.
Avainasemassa on nuoriin myönteisesti suhtautuva työote; Nuori kohdataan häntä kunnioittaen ja kuullen. Kaikenlainen leimaaminen, nuorten stereotypisointi tai heidän arvostelu eivät kuulu nuorisotyöhön.
Tukea ja ohjausta tarvittaessa
Jalkautuessa tavataan myös sellaisia nuoria, jotka ovat tuen tarpeessa. He eivät välttämättä osaa tai uskalla hakea apua tai käyttää heille suunnattuja palveluita ilman aikuisen ohjausta.
Jalkautuvasta nuorisotyöstä hyötyy koko yhteisö. Säännöllinen havainnointi tuo tietoa ilmiöistä, jotka muuten saattaisivat jäädä piiloon. Nuorten kohtaamisen ja hiljaisten signaalien havaitsemisen avulla luodaan julkisista ja puolijulkisista paikoista kaikille turvallisempia.
Verkostot viritetään nuorten hyväksi
Jalkautuminen edistää yhteistyötä nuoria työssään kohtaavien eri alojen ammattilaisten välillä.
Paras lopputulos saadaan, kun mukana on laaja joukko alueella toimivia ammattilaisia (myös aktiivisia vapaaehtoisia) ja tiedonkulku toimii. Paikalliset toimijat tuntevat oman alueensa ja sen nuoret parhaiten, ja siksi on hyödyllistä lähteä liikenteeseen heidän kanssaan.
Viimeksi päivitetty 22.10.2024