Vihti mukana UUSIMAA23-valmiusharjoituksessa
Aluehallintovirasto järjestää vuosittain valmiusharjoituksia toimialueellaan. Nyt marraskuussa järjestettävä UUSIMAA23-harjoitus kokoaa yhteen Uudenmaan kunnat ja hyvinvointialueet sekä muita alueellisia turvallisuustoimijoita harjoittelemaan väestönsuojelua ja yhteistoimintaa vakavassa yhteiskunnan häiriötilanteessa. Vihdin kunta on mukana harjoituksessa, joka huipentuu 28.–30.11. järjestettävään aktiivivaiheeseen. Valmiusharjoitukseen arvioidaan osallistuvan lähes tuhat henkilöä noin 50:stä Uudenmaan alueella toimivasta organisaatiosta.
– Yhdessä harjoitteleminen kehittää kunnan oman toimintavalmiuden lisäksi yhteistoimintaa, tilannetietoisuutta ja väestönsuojelun valmiutta. Vihdissä harjoitukseen osallistuu kunnan häiriötilanteiden johtoryhmä, joka ratkoo akuutteja kriisi- ja häiriötilanteita. Ryhmä kokoontui säännöllisesti ja koordinoi toimintoja myös esimerkiksi koronapandemian aikana, kertoo Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola.
UUSIMAA23-valmiusharjoituksen skenaariona on kiristynyt kansainvälinen tilanne, jonka seurauksena yhteiskunnan turvallisuustilanne on heikentynyt, kriittisen infrastruktuurin toiminta on häiriintynyt ja sotilaallisen voimankäytön uhka on merkittävästi kasvanut. Valmiusharjoituksen aktiivivaihe pidetään 28.–30.11. työpöytäharjoituksena, ja siinä käytetään apuna virtuaalista harjoitusalustaa. Harjoitus ei siis näy katukuvassa, mutta virtuaalisella alustalla osallistujat voivat harjoitella erilaisia tilanteita tehokkaasti väestönsuojelun näkökulmasta.
Aluehallintovirasto järjestää valmiusharjoituksia säännöllisesti kuntien, pelastuslaitosten sekä alueen muiden viranomaisten edustajille. Valmiusharjoitukset ovat kokonaisturvallisuutta edistävää viranomaisten varautumista, joka varmistaa yhteiskunnan toimintaedellytykset normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.
– Harjoitukseen laaditun kuvitteellisen tilanteen perusteella syntyy tarve suojata väestöä tai siirtää suuria määriä ihmisiä Uudeltamaalta toisiin maakuntiin. Tällaisen häiriötilanteen hoitamiseen osallistuisivat käytännössä kaikki alueen viranomaiset, hyvinvointialueet, kunnat sekä monet järjestöt. Sujuva yhteistoiminta edellyttää yhteisen tilanneymmärryksen muodostamista ja jakamista, mikä on myös yksi keskeinen harjoituksen teema. Harjoitus on tärkeä sekä kunnille että erityisesti uusille hyvinvointialueille, kertoo pelastusylitarkastaja Unto Usvasalo Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.
Lue lisää Aluehallintoviraston tiedotteesta
Kuva: Joenrinne Films