Sähkön säästäminen kannattaa – muista varautua myös yllättäviin sähkökatkoihin
Talvelle 2022–2023 on ennakoitu häiriöitä sähkön riittävyyteen. Kaikki sähkön käyttäjät – niin kunta, yritykset kuin jokainen kuntalainen – voivat varautua tilanteeseen monin tavoin. Sähkökatkoihin varautumisen lisäksi sähköä kannattaa säästää, sillä se ehkäisee kulutushuippujen syntymistä ja tuntuu myös kukkarossa säästyneinä euroina.
Suunnitelluista sähkökatkoista päättää Fingrid – asiakkaita Vihdissä tiedottaa Caruna
Mediassa on uutisoitu mahdollisesta sähköpulasta tulevana talvena. Valtakunnan sähköverkon kuormitusta valvoo Fingrid. Sähkön myynnin hoitavat sähkölaitokset. Sähkön jakeluverkon toiminnasta vastaa Vihdissä Caruna.
Jos sähkö ei riitä, saatetaan turvautua sähkön säännöstelyyn. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että sähköverkosta irrotetaan etukäteen laaditun suunnitelman mukaan alueita enintään kahdeksi tunniksi kerrallaan. On mahdollista, että suunnitellut katkot voivat olla lyhyempiä tai pidempiä. Katkojen pidentäminen on kuitenkin epätodennäköistä muun muassa kylmäsäilytykselle mahdollisesti koituvien haittojen vuoksi.
Vihdissä suunnitelluista sähkökatkoista informoi mahdollisuuksien mukaan käyttäjiä etukäteen Caruna.
Carunalla on maksuton sähkönseurantapalvelu, joka on käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Palvelussa voi seurata omaa sähkönkulutusta tarkalla tasolla sekä tilata Caruna Sähkövahdin häiriötiedotteet tekstiviestitse ja sähköpostitse.
Äkillisistä vioista ja suunnitelluista huoltokatkoista Caruna tiedottaa häiriökartalla, joka päivittyy muutaman minuutin välein. Kaikissa tilanteissa sähkökatkoista ei pystytä tiedottamaan etukäteen, joten varautuminen yllättäviin katkoihin on kannatettavaa.
Caruna muistuttaa verkkosivuillaan, että sähkökatkoja talvisin aiheuttavat erityisesti luonnonolosuhteet kuten myrskyt ja puihin kerääntyneet lumikuormat. Myös maankaivuutyöt, materiaalivauriot ja pieneläimet voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Toisinaan sähköt joudutaan katkaisemaan suunnitellusti sähköverkon huolto-, korjaus- ja parannustöiden ajaksi. Aina sähkökatko ei johdu häiriöstä sähkönjakelussa, vaan sen voi aiheuttaa esimerkiksi omassa kodissa palanut sulake tai vika sähkölaitteessa.
Löydät tämän tiedotteen lopusta lisätietolinkkejä energian säästämisestä sekä sähkökatkoihin varautumisesta.
Sähkökatkon vaikutuksia veden käyttämiseen
Sähkökatkolla on suora vaikutus vesihuoltoon. Paineenkorotuspumput eivät toimi ja vedenpaine verkostossa laskee. Vettä tulee, mutta paine heikkenee. Veden lämmitys perustuu pääosin sähkövastuksiin. Lämmintä vettä saadaan siihen asti, kunnes se varaajasta loppuu. Lämminvesivaraajat ovat rakennuskohtaisia.
Huomioithan, että vessan vetämistä tulee välttää. Viemärijärjestelmä perustuu suurelta osin paineviemäreihin, jolloin jäteveden pumppaamot siirtävät jätevettä puhdistamoille. Sähkökatkon aikana pumppaamot eivät toimi.
Vihdin kunnan palvelut sähkökatkojen aikana
Lapsille turvataan mahdollisimman tavallinen arki myös sähkökatkojen aikana, joten toiminta jatkuu kouluissa ja päiväkodeissa normaalisti. Lukujärjestystä pyritään noudattamaan, ja koulukyydit toimivat normaalin aikataulun mukaisesti. Sähkökatkot saattavat aiheuttaa muutoksia ruokailun järjestämiseen, mutta tarjolla on vähintään kylmä ateria. Wilman toimivuutta ei sähkökatkojen aikana voida taata, tämä johtuu yleisistä tietoliikenneyhteyksistä.
Muut kunnan järjestämät julkiset palvelut eli kirjasto, museo, Galleria Pictor, uimahalli ja liikuntaryhmät menevät sähkökatkojen aikana kiinni. Toiminta keskeytetään ja asiakkaat ohjataan ulos tai turvalliseen paikkaan odottamaan sähkökatkon päättymistä.
Vihdin kunta tiedottaa mahdollisista muutoksista palveluissaan kunnan kotisivuilla www.vihti.fi ja Facebookissa.
Lisätietoja energian säästämisestä sekä sähkökatkoihin varautumisesta
Caruna: Kattava lista energiansäästövinkkejä – säästä sähköä kotonasi
Astetta alemmas -kampanjan säästövinkit
Caruna: Tarkastele sähkönkulutustasi sähkönseurannan avulla
Energiavirasto: Ajankohtaista tietoa kotitalouksille
Caruna: Sähköpula – mitä se tarkoittaa ja miten varaudun?
Fingrid: Kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta
Fingrid: Eri toimijoiden roolit sähköpulatilanteessa
Caruna: Sähkökatkot – toimi näin, jos sähkösi ovat poikki
Caruna: Sähkökatkot häiriökartalla
72 tuntia – viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa. Kotitalouksien varautumisen merkitys on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Siksi jokaisen kannattaa varautua häiriötilanteisiin.
Talvinen kuva Vihdistä: Joenrinne Films