Puistot ja leikkipaikat
Vihdin puistoja leimaa luonnonläheisyys sekä monet suojellut ja uhanalaiset lajistot. Ajantasa-asemakaavassa on osassa puistoista merkitty S- tai Luo-merkinnällä. Näillä alueilla on erilaisia luontoarvoja, jotka rajoittavat perinteisiä viherkunnossapidon toimia. Vihdin puistoja leimaa ennen kaikkea luonnonläheisyys, liito-oravat, sammakot, lepakot nyt yleisimpinä suojeltuina lajeina. Muitakin on, kuten tervaleppä- ja pähkinäpensaslehdot. Lisäksi Kilsoinniitulla ja Nummelanportilla on vesiä puhdistava tarkoitus ja hulevesien hallinta. Vihdin viheralueista on osa rakennettu luontoarvoja kunnioittaen, osa tavallisiksi puistoiksi ja osassa on luonnontilaisia suojeltuja alueita. Se on Vihdin viheralueiden rikkaus.
Vihdin puistot ja katuviheralueet
Vihdissä on kaavoitettuja puistoja (kaava merkintä VP) reilu 200 ha, joista leikkipaikkoja on noin 3,3 ha. Muita kaavoitettuja viheralueita (VL, VU, VV ja M -luokat sekä kaavoittamattomat alueet) on jonkin verran vajaa 2000 ha. Näitä omaisuustietoja kartoitetaan muutamien vuosien aikana, jotta kunta saisi omaisuustiedot ajan tasalle. Samalla Vihdin viheralueiden luokituksessa siirrytään valtakunnalliseen RAMS luokitukseen. Ajantasa-asemakaava ei ole yhtä kuin hoitoluokat tai edes kunnan maaomaisuus. Ajantasa-asemakaava koskee yhtälailla yksityisiäkin maita. Tarkistathan aina kunnan asemakaavoituksesta oikean asian laidan, sillä kunta ei voi antaa lupaa myöskään toisten maille.
Tässä pikaopas luokituksen maailmaan. R tarkoittaa rakennettua ympäristöä, puistojen lisäksi siis myös katupuita, katuviheralueita, aukioita ja toreja. A tarkoittaa avoimia alueita, jotka voivat olla erilaisia niittyjä mutta myös jonkin verran hulevesialueita, kunnes hulevesialueet saavat omat luokituksensa. M on metsä ja S tarkoittaa erilaisia suojeltuja alueita. S-alueita Vihdissä sitten riittää! Näillä alueilla, vaikka eivät ole luonnonsuojelualueita, on äärimmäisen vähän ihmisen toimesta sallittuja tehtäviä.
RAMS-luokituksesta voi lukea täältä lisää:https://www.vyl.fi/ohjeet/kunnossapitoluokitus/
ja vanha luokitus vs uusi RAMS-luokitus löytyy tästä:https://www.vyl.fi/ohjeet/kunnossapitoluokitus/vastaavuus/
Vihdin kunnan puuomaisuus
Puilla ja pensailla on oma tarkoituksensa viheralueilla. Niiden tehtävänä on luoda viihtyisyyttä mutta myös estää säiden ääri-ilmiöiden haittavaikutuksia. Isot puut luovat varjoja kuumina kesäpäivinä ja pensaat sekä ns. risukot toimivat lintujen sekä eläinten suojana. Siksi on äärimmäisen tärkeää, etteivät kuntalaiset omatoimisesti hoida kunnan puuomaisuutta!!!
Puita ja pensaita ei saa siis leikata missään nimessä ilman lupaa! Monet puista ja pensaista sijaitsevat s-alueilla, jotka ovat luonnonsuojelulain nojalla kaavoituksessa aikoinaan huomioitu suojeltavina luonto- tai eliötyyppeinä. Vihdin rannoilla on mm. leppäluhtia ja -korpia. Näillä alueilla ei missään nimessä ole sallittua puiden ja pensaskasvillisuuden poistaminen. Kuntalaisin toimin ei edes luvan kanssa.
Lisäksi kunnan metsiin ja puistoihin jätetään tarkoituksella risuja ja runkoja. Näiden maatuviksi tarkoitettujen puun osien tehtävänä on lisätä luonnon monimuotoisuutta eli lisätä lahopuun määrää. Lahopuun lisääminen viherympäristössä on hiilensidonnan kannalta parhaita tapoja lisätä vihermassaa puiden istuttamisen lisäksi. Lisäksi monet harvinaiset ja uhanalaiset lajit tarvitsevat lahopuuta elääkseen. Lehdet ovat myös tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Turha haravoiminen haittaa monien hyönteisten lisäksi myös eläinten talvehtimista. Lisäksi puiden lehdet maatuessaan puiden latvusalueella lisää maaperän eliötoimintaa mutta ennen kaikkia lehdissä olevat ravinteet jäävät puiden käyttöön eikä tarvitse lannoittaa kasveja erikseen. Vain korkeammin hoidetuilta alueilta Vihdin puistoissa poistetaan lehtiä, muualla ne silputaan maatumaan. Ethän siis poista lehtiä ja risuja Vihdin puistoista ja metsistä?
Luvan kanssa – ja vähän ilman lupaakin – saa tehdä vieraslajitalkoita. Näistä löytyy lisätietoa mm. täältä: https://www.vihti.fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparistonsuojelu-ja-valvonta/luonnon-monimuotoisuus/vieraslajit/ ja torjuntaohjeita löytyy mm. täältä: https://vieraslajit.fi/ . Vieraslajijätteiden hävittämisestä löydät tietoa kunnan jäteyhtiöltä Rosk’n’Roll sivustolta: https://www.rosknroll.fi/rosknroll/ajankohtaista/tiedotearkisto/haitalliset-vieraslajit-voi-jatkossa-h%C3%A4vitt%C3%A4%C3%A4-maksutta/
Lisäksi luvan kanssa saa pitää kunnossa tonttien reunoihin rajautuvia katuviheralueita. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. irtoroskien keräämistä, kitkemistä ja alueen yleistä siistinä pitämistä sekä tonttikasvillisuuden aiheuttaman näkemäesteen poistamista ja liikennemerkkien esillä pitämistä. Muissa tapauksissa puuvartisiin näissäkään alueilla ei saa koskea. Täältä löytyy kuntaliiton ohjeistus asiaan: https://www.kuntaliitto.fi/sites/default/files/media/file/kadutkuntoon.pdf
Vaaralliset puut
Mikä on vaarallinen puu? Puu on iso, halkaisijaltaan yli 20 cm ja se on konkelossa/kaatumassa tai kaatunut sähkölinjan päälle, kävelytielle jne..
Vaarallisia puita eivät ole puut, jotka ovat kelottuneet, niistä puuttuu osia (jos ne eivät roiku ja aiheuta putoamisvaaraa) tai kasvavat vinossa. Luonto on rikas ja siihen kuuluu myös erinäköisiä puita. Puutteet puussa ei tee siitä automaattisesti vaarallista puuta. Myöskään pystyyn kuolleet puut pääsääntöisesti malttavat odottaa kaatajaansa. Ja kaikkia pystyyn kuolleita ei tarvitse edes kaataa, mutta riskiä ympäristöön pitää seurata.
Kuntalaiset voivat itse ilmoittaa vaaralliset puut soittamalla 112.
Kunnalla ei ole osaajia, jotka tämän työn pystyisi turvallisesti tekemään. Usein soitetaan metsuri paikalle, työtilanteesta riippuen, voi olla ettei metsuria juuri siihen akuuttiin hätään saa kiinni. Kuntalaisillakin on velvollisuus ennalta ehkäistä suurempia vahinkoja ja ilmoittaminen onkin siinä se oikea tapa. Itse ei pidä mennä purkamaan konkeloa tai katkomaan puita sähkölinjojen läheltä. Niissä töissä on hengenvaaran riski!
Vihdin leikkipuistot (tiedot tarkistamatta)
Vihdissä on yhteensä 30 kpl leikkipuistoja: Vihdin kirkonkylässä 7, Nummelassa 18, Ojakkalassa 3, Otalammella 1 ja Haimoossa 1.
Sijaintikartat aluettain kirkonkylässä: Männikkö Pappilanpelto Vääkilä
Sijaintikartat aluettain Nummelassa: Lankila Harju/Kuoppanummi Hiidenranta/Kopu Hiidenranta/Tyynelä Enäranta Vanha-Nummela Huhdanmäki
Sijaintikartat aluettain Ojakkalassa: Pietilä Janttula
Vihdin viherpalveluiden liikunnalliset paikat
Vihdin viherpalveluiden ylläpitämiä liikunnallisia kohteita kaksi löytyy Pajuniitynpuistosta ja yksi kohde Muistolanpuistosta. Kaikki siis ovat Nummelassa. Toiminnoiltaan alueet ovat hyvin erilaisia. Yhdessä voi harrastaa Multigolfia, yksi on seikkailurata ja yksi on ns. seniorpuisto, jonka käyttöikäsuositus on 14 vuotiaista ylöspäin tai yli 120 cm.
Vihdin koirapuisto
Vihdissä on tällä hetkellä vain yksi koirapuisto. Se on Nummelassa Naaranpajuntiellä. Koirapuisto >>
Vaikka kunta pitääkin koirapuistoa yllä, se on oiva kohde puistokummitoiminnalle. Jokainen koiranomistaja voi omalta osaltaan edes auttaa yleisen koirapuiston viihtyisyydestä siivoamalla koirien jätökset, tekemällä halutessaan lumityöt (lapioita pitäisi olla). Tarvittaessa koirapuistoon voidaan toimittaa myös haravoita, jos aluetta halutaan haravoida. Kuopat on syytä täyttää, jos joku innokkaasti kaivelee. Sillä leikin timmellyksessä voi kuoppaan juossut karvainen ystävä loukkaantua. Kaivelu kuuluu koiran elämään ja siksi sitä ei voi estää. On vaan kohteliasta muita käyttäjiä kohtaan peittää kuopat.
Lisäksi Vihdin kunnalla on muutamia koirankakkapussitelineitä. Ne on tarkoitettu jätöksien keräämiseen. Olkaa hyvä!
Vihdin viherpalveluiden nettisivuja päivitetään ja tietoja ajantasaistetaan
Vihertoimen sivuja tullaan päivittämään. Niistä rakennetaan enemmän informatiivisemmat kuin ne nyt ovat. Rakennetulle ympäristölle tulee omat sivut, luonnonmukaisemmille alueille oma alasivusto. Rakennetusta ympäristöstä löytyvät mm. leikkipuistot, uimarannat, koirapuistot ja muut palvelut kuntalaisille. Lisäksi kerrotaan nähtäville menevistä puistosuunnitelmista ja tulevista rakentamisista. Vielä on kuitenkin vähän epäselvää, miten sivut kannattaa rakentaa.
Luonnonmukaiset alueet tulevat sisältämään metsiä ja avoimia alueita ja nostoja mm. ympäristöpalveluiden vieraslajitorjunnoista. Päivitystyö vie oman aikansa, mutta tällä on tarkoitus parantaa kuntalaisille jaettavaa tietoa kunnan vihertoimen palveluista.
Tähän sivustojen päivittämiseen liittyy vahvasti myös kunnan katu- ja viheraluerekisterin rakentaminen. Ilman sitä ei ole saatavilla tarkkoja pinta-alatietoja puistoista. Tämän hetkiset tiedot perustuvat vanhoihin päivittämättömiin tietoihin ja saattavat sisältää paljonkin virheitä. Siksi niitä ei nyt julkaista. Leikkipaikkojakin taitaa nykyään olla 32 tuon 30 sijasta.
Pyydämme malttia ja kärsivällisyyttä, sillä tämäkin kannattaa suunnitella kunnolla ennen toteuttamista.
Viimeksi päivitetty 31.08.2023