Vihdin tilinpäätös positiivinen
Hyvän tuloksen syynä verotulojen kehitys ja valtion koronakustannusten täysimääräiset kompensoinnit sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Vihdin kunnan tilinpäätös vuodelle 2021 tulee olemaan ylijäämäinen. Kunnan tulokseksi muodostunee ennen tilinpäätössiirtoja 6,4 miljoonaa euroa ja ylijäämäksi 2,8 miljoonaa euroa. Keskeisimmät syyt positiiviseen tulokseen ovat verotulojen hyvä kasvu ja Perusturvakuntayhtymä Karviaiselle kohdentuneet koronakustannuksien korvaukset.
Lopulliseen tilikauden ylijäämään vaikuttaa päätös siitä, päättääkö kunnanvaltuusto tehdä tuloksesta esitettävät investointivaraukset kunnan strategisiin kasvuun tähtääviin investointeihin. Investointivarauksia esitetään Hakalanrinteen ja Palmankadun asuinalueen sekä Pillistöntien, Etelä-Nummelan ja Hiidenlaakson työpaikka-alueiden kunnallistekniikan rakentamiseen.
Toimintakate ja verotilitykset kasvoivat edellisvuodesta
Kunnan yhteisöveron tuotto kasvoi noin 1,8 miljoonaa euroa edellisvuodesta eli 45 prosenttia. Kaikissa suurissa kunnissa ja kaupungeissa yhteisöveron tuotto kasvoi merkittävästi vuonna 2021. Yritykset tekivät hyviä tuloksia, ja kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta korotettiin tilapäisesti vuosille 2020–2021 osana kuntien koronatukipakettia. Kunnallisverot kasvoivat Vihdin kunnassa noin 5,6 miljoonaa euroa edellisvuodesta eli 4,7 prosenttia. Samansuuruista kasvua kunnallisveroissa on ollut muissakin kunnissa johtuen hyvästä työllisyystilanteen kehityksestä.
Valtio korvasi välittömät koronakustannukset täysimääräisesti kompensoimalla koronatestauksesta ja -jäljityksestä, rokottamisesta sekä muista välittömistä kustannuksista aiheutuneita kuluja. Tämä näkyi siinä, että Perusturvakuntayhtymä Karviaisen maksuosuus alitti budjetin.
Toimintakate oli noin -151,6 miljoonaa euroa, ja se heikkeni edellisestä vuodesta 2,8 miljoonaa euroa eli noin 1,9 prosenttia. Tilinpäätösennakkotietojen mukaan Muiden Manner-Suomen kuntien toimintakatteet heikkenivät 3,5 prosenttia vuonna 2021 edellisvuoteen 2020 verrattuna.
– Vuoden 2021 tilikausi oli vahva, kuten edellinen vuosi, mutta niiden osalta on huomioitava, että valtio on roolinsa mukaisesti vastannut koronaan liittyvistä kustannuksista koko korona-ajan. Ilman tätä tukea tilikauden tulos ei olisi ollut näin hyvä. Kunnan talouden ja elinvoiman osalta on tärkeää tulojen ja menojen pysyvä tasapaino, joka kestää vuosittaiset vaihtelut ja häiriöt esimerkiksi verotuloissa. Tämän takia on tärkeää ylläpitää ja jatkaa VIHTA-talousohjelman mukaisia säästötavoitteiden täytäntöönpanoa. Myös siksi, koska erilaisia epävarmuustekijöitä on tällä hetkellä paljon. Näitä ovat muun muasssa Ukrainan kriisi, hyvinvointialueiden muodostumisen jälkeisen rahoituksen taso ja käynnissä olevat kunnalliset työehtosopimusneuvottelut, kertoo talousjohtaja Jere Laine.
Investoinnit, lainakannan kehitys ja lähestyvä soteuudistus
Kunta investoi vuoden 2021 aikana yhteensä 15,2 miljoonalla eurolla. Suurimpia investointeja vuonna 2021 olivat kunnan strateginen maanhankinta sekä rakenteilla oleva Etelä-Nummelan koulu- ja päiväkotikeskus. Lisäksi muita merkittäviä investointeja tehtiin kiinteistöjen kunnostusinvestointeihin sekä kunnallistekniikan katuihin, liikennealueisiin ja puistoihin liittyviä investointeja.
Pitkäaikaisia lainoja maksettiin pois noin 9,8 miljoonaa euroa lyhennysohjelmien mukaisesti. Uutta lyhytaikaista lainaa nostettiin 13 miljoonaa euroa. Lainakanta kasvoi 3,2 miljoonaa euroa. Lainakanta kasvoi ennakoitua hitaammin positiivisesti kehittyneen tulorahoituksen sekä suunniteltua pienemmän investointitason vuoksi.
– Vaikka lainakanta kasvoi maltillisesti, kunnan tulevien vuosien investointitasot ovat mittavia. Vuonna 2022 investoidaan yli 30 miljoonalla eurolla ja vuosille 2023–2025 on ennakoitu 15–20 miljoonan euron investointitasoa. Käytännössä tämä tarkoittaa lainakannan jyrkkää kasvua, ellei vuosikatetta saada ylläpidettyä vuosien 2020 ja 2021 tasoilla, jatkaa Jere Laine.
Hyvinvointialueuudistus puolittaa kuntien rahoituspohjan vuoden 2023 alusta alkaen. Kunnallisveron tuotosta siirtyy valtiolle noin kaksi kolmasosaa ja yhteisöverosta lähes kolmannes. Lainakanta ja kiinteistöt jäävät kokonaisuudessaan kunnille.
– Vuodesta 2023 alkaen soteuudistus lisää painetta kunnan omaehtoiseen tulopohjan laajenemiseen. Kuntien yleisen tehtäväkentän ja tulopohjan kaventuessa on yhä tärkeämpää, että kunta onnistuu strategisilla investoinneilla lisäämään asukkaiden sekä yritysten veto- ja pitovoimaa. Talous tulee kuitenkin asettamaan yhä tiukemmat reunaehdot toiminnalle, joten priorisointi käyttötaloudessa sekä investoinneissa tulee yhä tärkeämmäksi, toteaa kunnanjohtaja Erkki Eerola.
Kunnan talouden näkymiä vuodesta 2023 eteenpäin tarkennetaan keväällä saatavien tietojen ja arvioiden perusteella.
– Ylijäämäinen tulos tarjoaa kuitenkin paremmat lähtökohdat Vihdille tuleviin vuosiin ja olen kiitollinen henkilöstölle sekä päättäjille viime vuosina tehdyistä kunnan elinvoimaa ja taloutta tukevista toimenpiteistä, Eerola jatkaa.
Vihdin kunnanhallitus käsittelee vuoden 2021 tilinpäätöksen 21. maaliskuuta ja esittää sen tilintarkastajalle ja tarkastuslautakunnalle tarkastettavaksi. Kunnanvaltuusto käsittelee ja hyväksyy tilinpäätöksen 6. kesäkuuta.
Kuva: Joenrinne Films