Ilmastotyö on yhteistyötä
Uusi vuosi on käynnistynyt, mikä muistuttaa meitä siitä, että kunnalliset, kansainväliset ja kansainväliset ilmastotyön tavoitevuodet häämöttävät jälleen askeleen lähempänä tulevaisuudessa. Vihdin tavoitteena on vähentää asukaskohtaisia tavoitteita 50 prosentilla vuodesta 1990 vuoteen 2030 mennessä. Tähän mennessä tavoitteesta on kuitenkin saavutettu vain muutama prosentti. Päästövähennystavoitteen saavuttaminen edellyttää siis merkittäviä ilmastotoimenpiteitä lähivuosina. Mutta mistä kunnan päästöt oikein koostuvat ja mitä niille voidaan tehdä?
Noin puolet Vihdin päästöistä syntyy tieliikenteestä – sijaintimme valtaväylien varrella ja runsas läpiajoliikenne kasvattavat liikenteen päästöjen osuutta. Kunnan tehokkaimmat työkalut liikenteen päästöjen vähentämiseen liittyvät julkisen liikenteen edistämiseen, mistä parhaan esimerkin tarjoaa tunnin juna –hanke.
Liikenteen jälkeen suurin päästölähde on kiinteistöjen energiankäyttö, eli kotien, toimistojen ja julkisten rakennusten lämmitys ja sähkönkulutus. Kunnan kiinteistöissä otetaan käyttöön uusiutuvaan energiaan perustuvia ratkaisuja, jotta pääsisimme eroon öljylämmityksestä. Tällaisilla toimenpiteillä voimme suoraan vaikuttaa kunnan toiminnoista ja omistuksesta aiheutuviin päästöihin.
Meidän käsiemme ulottumattomiin jää kuitenkin paljon sellaisia päästöjä, joihin kunta ei voi suoraan vaikuttaa. Tosiasia on, että kuntaorganisaation toiminnoista aiheutuvat päästöt kattavat vain murto-osan Vihdin alueen kokonaispäästöistä. Valtaosa päästöistä syntyy kodeissa, työpaikoilla ja vapaa-ajalla.
Ilmastotyön on oltava yhteistyötä – ilman vihtiläisiä kunta ei millään voi saavuttaa päästövähennystavoitettaan. Kunta on sitoutunut edistämään kestävää yhdyskuntarakennetta, jotta kestävä elämä Vihdissä olisi mahdollisimman helppoa. Myös valtio tukee kansalaisten arkista ilmastonmuutoksen hillintää esimerkiksi erilaisilla tukimuodoilla (lue lisää avustuksesta pientalon öljylämmityksestä luopumiselle Ely-keskuksen sivuilta). Viimeinen päätös siirtymisestä kestäviin asumisen, liikkumisen ja kulutuksen muotoihin tapahtuu kuitenkin jokaisen kuntalaisen omasta harkinnasta.
Ymmärrämme sen, että ilmastotyö ei aina ole helppoa, emmekä kunnalla ole täydellisiä tai valmiita millään mittapuulla ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Tärkeintä onkin kantaa oma kortensa kekoon – oli se korsi sitten minkä tahansa suuruinen. Sähköauto tai päivittäinen kasvisruoka-ateria, jokaiselle löytyy kyllä sopiva tapa hillitä ilmaston lämpenemistä.
Lue tästä vinkit vihtiläisten ilmastotyöhön.
Vera Järvenreuna
Ilmastokoordinaattori
Tässä blogisarjassa tarkastellaan ilmastotyön kannattavuutta. Kunnan kustannustehokkaita ilmastoratkaisuja edistetään Kirkkonummen kunnan kanssa yhteisessä ilmastohankkeessa Pienen ja keskisuuren kunnan kustannustehokkaan ilmastotyön malli. Hanketta rahoittaa ympäristöministeriö. Vihti on sitoutunut vähentämään asukaskohtaisia kasvihuonekaasupäästöjään puolella vuoteen 2030 mennessä.
Lue myös: