Ilmastotyöhankkeessa etsitään kustannustehokkaita ilmastoratkaisuja
Vihdin kunnassa on käynnistynyt 1.6.2021 uusi ympäristöministeriön rahoittama ilmastohanke, jossa rakennetaan pienen ja keskisuuren kunnan kustannustehokkaan ilmastotyön mallia. Hanke on yhteinen Kirkkonummen kunnan kanssa ja se toimii aktiivisen ja osallistavan ilmastotyön jatkumona aiemmalle (2019 -2020) kuntien yhteiselle ilmastohankkeelle. Hanketta koordinoi Vera Järvenreuna, joka työskentelee kuntien ilmastokoordinaattorina molemmissa kunnissa.
Ilmastohankkeen tavoitteena on kartoittaa ja toimeenpanna kustannustehokkaita ilmastoratkaisuja. Kunnan ilmastotyö pohjautuu kunnanhallituksessa hyväksyttyyn kestävän energian ja ilmaston toimenpidesuunnitelmaan (SECAP), jossa on määritelty Vihdin ilmastonmuutoksen hillintä- ja sopeutumistoimet. Ilmastokoordinaattorin on tarkoitus edistää yhdessä kunnan toimialojen kanssa sellaisia ilmastotyön hankkeita, jotka samanaikaisesti vähentävät kunnan päästöjä ja tuottavat taloudellisia säästöjä.
”Kuntien ilmastotyössä piilee taloudellisesti kannattavia mahdollisuuksia, joiden tekemättä jättäminen merkitsee säästöjen menettämistä. Esimerkiksi kunnan kiinteistöjen energiatehokkuutta parantamalla voimme varmistaa, ettei lämpö mene harakoille ja säästettävät eurot siinä samassa”, ilmastokoordinaattori Järvenreuna tiivistää.
Hankkeessa pyritään sitouttamaan kunnan henkilöstöä ja päättäjiä systemaattiseen ilmastotyöhön muun muassa koulutuksen, viestinnän ja osallistamisen keinoin. Tavoitteena on saada päästövähennystavoitteiden huomioiminen osaksi kaikkea kunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Resurssiviisailla ilmastotoimilla Vihti voi edistää kuntastrategiassa määriteltyjä tehtäviä elinvoimaisuuden, luonnonläheisyyden sekä hyvän ja turvatun elämän mahdollisuuksien varmistamiseksi.
Lisäksi ilmastohankkeessa pyritään kannustamaan kuntalaisia ja vihtiläisiä yrityksiä ilmaston kannalta kestäviin ratkaisuihin. Kunta voi suoraan vähentää päästöjä vain kunnan omaisuuden ja toiminnan kautta – muut tarvittavat päästövähennykset tulee saavuttaa asumisen, palvelurakennusten, liikkumisen ja muun arkisen toiminnan kautta.
”Ilmastotyö on ennen kaikkea yhteistyötä”, Järvenreuna summaa.