Uudet suositukset ja rajoitukset koronaepidemian hillitsemiseksi astuvat voimaan myös Vihdissä
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto ovat tänään perjantaina linjanneet uusista suosituksista ja rajoituksista Uudenmaan alueella. Uudet linjaukset koskevat muun muassa aikuisten harrastustoiminnan rajoittamista, tilaisuuksien järjestämistä ja kasvomaskien käyttöä. Suositukset ja määräykset astuvat voimaan maanantaina 23. marraskuuta.
– Kunnille jäänyt reagointiaika on verraten lyhyt, ja olemme välittömästi ryhtyneet valmistelemaan uusien linjausten käyttöönottoa. Pyrimme ottamaan uudet suositukset alkuviikon aikana käyttöön toiminnassamme. Maskien osalta varautumistilanne on tällä hetkellä hyvä, mutta yhä kasvava maskien tarve aiheuttaa muutoksia toimintaamme. Tiedotamme alkuviikosta vielä maskisuosituksen yksityiskohdista Vihdissä. Omaehtoisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin maskisuositus voidaan ottaa käyttöön välittömästi, sanoo kunnanjohtaja Erkki Eerola.
Pääkaupunkiseudun kunnissa koronavirusepidemia on leviämisvaiheessa. Vihti ja muut Uudenmaan kunnat ovat edelleen kiihtymisvaiheessa. Sisäinen liikkuvuus on Uudenmaan sisällä suurta, ja siksi epidemian leviämisen uhkaan reagoidaan myös Vihdissä.
– On tärkeää, että teemme omalta osaltamme kaiken voitavan koronaepidemian hillitsemiseksi. Vaikka tilanne Vihdissä ei ole vielä edennyt leviämisvaiheeseen, jokaisen tulisi noudattaa nyt erityistä varovaisuutta ja noudattaa annettuja ohjeita, jotta näin ei kävisikään. Sellaiset lähikontaktit, jotka eivät ole välttämättömiä, kannattaa jättää nyt pois ja turvata erityisesti ikäihmisiä ja muita riskiryhmiin kuuluvia, Eerola jatkaa.
Kasvomaskin käyttö laajenee
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) suosittelee kasvomaskin käyttöä nyt kaikille yli 15-vuotialle:
- julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille
- julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa
- yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kuten kaupat, pankit jne.)
- toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä
- harrastustoiminnassa
- työpaikoilla, kun turvavälejä, vuorottelua tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan
- sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä
Lisäksi kasvomaskin käyttöä suositellaan yläkoulujen henkilökunnalle ja oppilaille. Päiväkotien ja alakoulujen henkilökunnalle suositellaan maskia.
Etätyön tekemistä suositellaan aina kuin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan työpaikoilla ruokailujen ja kahvitaukojen porrastamista ja edelleen tehostetaan työntekijöiden kasvomaskin käyttöä, kun turvavälejä ei voida toteuttaa.
Kasvomaskisuosituksia ei tarvitse noudattaa, jos sille on terveydellinen este.
Aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään
Aikuisten (yli 20-vuotiaat) ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kolmeksi viikoksi 23.11. alkaen. Vihdin kunnan tilapalvelut ohjeistavat kunnan tilojen käyttäjiä tarkemmin.
Julkisissa tiloissa asiakasmäärä puolitetaan
Julkisten tilojen osalta on jo aiemmin ollut voimassa suosituksia asiakkaiden turvallisuuden parantamiseksi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suosittaman julkisten tilojen asiakasmäärän puolittamisen tarvetta arvioidaan tarkemmin Vihdissä 23.11. ja mahdollisista muutoksista toiminnassa tiedotetaan asiakkaita tarkemmin kunnan toimipisteissä.
Uusi rajoitus tilaisuuksien järjestämiseen
Yli 20 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen sisätiloissa on kielletty ajalla 23.11.–13.12.2020 aluehallintoviraston päätöksellä. Tilaisuuksien kieltäminen on välttämätöntä heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi.
Rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää myös yli 20 hengen tilaisuuksia, jos niissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.
Voimassa on lisäksi vahva suositus siitä, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia toistaiseksi järjestetä lainkaan. Suositus koskee myös syksyn ylioppilasjuhlia, perhe- ja sukutilaisuuksia ja joulun ajan juhlia.
Lisätietoja suosituksista ja määräyksistä HUS:n ja aluehallintoviraston sivuilta.